Haker na Floridi pokušao zatrovati vodu cijelom gradu

Nepoznati haker uspio je upasti u kontrolna računala lokalnog vodovoda i značajno povećati količinu natrijevog hidroksida koji se dodaje vodi. Srećom, nadležni su to odmah spriječili

Sandro Vrbanus utorak, 9. veljače 2021. u 11:09

U gradu Oldsmaru na Floridi proteklog se petka dogodio hakerski napad koji je mogao rezultirati trovanjem opskrbe vodom za njegovih 15 tisuća stanovnika. Nepoznati haker je, izvijestila je lokalna policija, uspio upasti u računalni sustav koji kontrolira rad gradskog vodovoda. Kada je dobio pristup sustavu, napadač je povećao količinu natrijevog hidroksida (lužnate kaustične sode) koji se pridodaje u vodu kako bi joj se kontrolirala kiselost.

Spriječena kontaminacija

Inače se NaOH u vodu dodaje u koncentraciji od 100 dijelova na milijun, a ovaj je haker povećao tu koncentraciju za više od stotinu puta, na 11.100 dijelova na milijun. Tolika koncentracija natrijevog hidroksida bila bi otrovna za bilo koga tko bi pio vodu iz kompromitiranog vodovoda.

Srećom, nadzornik koji je bio dežuran u trenutku napada vidio je na kontrolnom računalu kako je koncentracija kemikalije privremeno povećana, pa ju je odmah ručno vratio na željenu razinu. Tako je spriječena kontaminacija vode za Oldsmar, a odmah po otkriću incidenta pokrenuta je i istraga.

Upao preko TeamViewera?

Opasnosti za žitelje nije bilo jer tamošnji vodovod ima nekoliko kontrolnih mehanizama, pa bi promjena pH razine u vodi bila primijećena prije nego takva voda dospije u sustav. Za sada nije poznato tko bi napadač mogao biti i odakle je uspio pristupiti računalnom sustavu lokalne vodoopskrbe.

Zna se tek da je napadač uspio u sustav upasti dva puta, otvoriti nadzorni program i promijeniti koncentraciju spomenute lužine. Za preuzimanje kontrole nad računalom se, navodno, koristio neovlaštenim pristupom TeamVieweru instaliranom na napadnutom računalu, no detalji ilegalnih aktivnosti trenutačno nisu objavljeni.