Hakeri napali računalni sustav FBI-ja

Agencija FBI bila je pod hakerskim napadom, slijedom kojeg su napadači uspjeli upasti u jedan dio njihovih računalnih sustava, no sve je vrlo brzo izolirano i spriječeno

Sandro Vrbanus subota, 18. veljače 2023. u 16:09

Američka istražna i obavještajna agencija FBI bile je ovoga tjedna žrtvom hakerskog napada, potvrdili su za američke medije. Kibernetički sigurnosni incident dogodio se proteklih dana, a napadači su uspjeli upasti u jedan dio računalnog sustava ove agencije. Iz FBI-ja je priopćeno kako su svjesni napada i rade na istrazi.

Kažu kako je vrlo brzo incident bio izoliran i kako su njihovi stručnjaci spriječili daljnje aktivnosti napadača. Mediji neslužbeno doznaju da je kompromitiran bio dio računalnog sustava koji se koristi za istraživanja fotografija spolnog iskorištavanja maloljetnika.On se nalazi u New Yorku, u sklopu terenskog istražnog odjela (New York Field Office), jednog od najvećih i poznatijih odjela FBI-ja.

Istraga je i dalje u tijeku, pa daljnjih službenih informacija za sada nema. Isto tako, iz agencije nisu potvrdili kada je napad započeo niti na koga se, kao na napadača, sumnja u ovom trenutku.

FBI inače ima vlastiti odjel za istraživanja slučajeva vezanih uz kibernetičku sigurnost, a u opisu djelovanja tog odjela stoji da on ima strategiju "predstavljati rizik i provoditi posljedice nad kibernetičkim protivnicima". Taj je odjel vodeća federalna agencija SAD-a kad je riječ o istragama hakerskih napada i upada u tuđe sustave, a osim obrane, kao što i sami priznaju, bave se i kibernetičkim protunapadima, usmjerenima prema cyberkriminalcima i hakerima sponzoriranima od strane drugih, protivničkih, država.