Hakiran Twitter račun prvog čovjeka te društvene mreže, Jacka Dorseya

U petak navečer hakeri su uspjeli upasti u korisnički račun CEO-a Twittera i na njemu su dvadesetak minuta objavljivali rasističke i uvredljive sadržaje

Sandro Vrbanus subota, 31. kolovoza 2019. u 15:08

Sigurnost Twittera ovog je petka u večernjim satima ozbiljno dovedena u pitanje. Nepoznati su hakeri, naime, uspjeli upasti u korisnički račun samog generalnog izvršnog direktora kompanije i njezinog suosnivača, Jacka Dorseya. Njegov je račun @jack najstariji korisnički račun na ovoj društvenoj mreži i s njega je poslan prvi tvit ikada.

U 21 sat i 45 minuta po hrvatskom vremenu Dorseyev Twitter račun preuzeli su hakeri i započeli s objavom antisemitističkih, rasističkih i drugih uvredljivih sadržaja, što je potrajalo dvadesetak minuta.

Tada su sigurnosni timovi Twittera krenuli u akciju i zaustavili ovaj napad. Tek iza 23 sata potvrđeno je kako je račun @jack vraćen u prvobitno stanje i da nema naznaka da bi njihova mreža mogla biti kompromitirana.

Kasnije je odgovornost za napad preuzela hakerska skupina Chuckling Squad, a doznalo se i kako su tvitali putem usluge Cloudhopper koja se oslanjala na tvitanje putem SMS-a. Istu je Twitter bio preuzeo 2010. godine i kasnije je ugasio, ali se čini da ju je Dorsey na neki način i dalje koristio. Iz kompanije je potvrđeno kako je hakerski napad izveden putem manipulacije SIM karticama telekoma AT&T, čime su napadači dobili pristup SMS komunikaciji žrtava. Dorsey nije jedina slavna osoba koja je posljednjih dana napadnuta na ovaj način.