Hakirana hrvatska verzija webshopa Intersporta

Hrvatski webshop Intersporta jedna je od nekoliko stranica na kojima su sigurnosni stručnjaci nedavno pronašli "web skimmer", skriptu koja krade podatke o korisničkim karticama

Sandro Vrbanus utorak, 16. lipnja 2020. u 11:50

Na webu se pojavila informacija o novoj hakerskoj kampanji "skimmanja" podataka o kreditnim karticama koja je zahvatila određeni broj webshopova. Među istima našao se i webshop jednog od najvećih dućana sportskom opremom u Europi i u nas, Intersporta, a sigurnosni stručnjaci pronašli su "web skimmer" kod u njihovim lokaliziranim internetskim trgovinama u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori te Bosni i Hercegovini.

Prema analizi stručnjaka sigurnosne kompanije ESET Intersportovi su webshopovi bili hakirani 30. travnja, pa počišćeni 3. svibnja, da bi ponovno bili hakirani 14. svibnja.

Stručnjaci kažu kako je kampanja skrivena unutar slike koju hakeri sakriju na web stranici, zamaskiraju je kao platformu za retargetiranje publike (plasiranje ciljanih oglasa), a potom je koriste da "uhvate" podatke o kreditnim karticama upisane prilikom kupovine.

U ovakvim slučajevima uobičajeno je da hakirana kompanija kontaktira kupce za koje se sumnja da su mogli biti metom napada, te da ih obavijesti kako bi bilo dobro kontaktirati izdavatelja kartice oko potencijalne krađe podataka. Za sada ne znamo je li to učinjeno, niti koliko je hrvatskih kupaca bilo zahvaćeno ovim hakerskim napadom.

Priopćenje Intersporta

Na webu Intersporta objavljeno je sljedeće priopćenje:

"U hakerskom napadu (…) ugrađen je kod koji je trebao skenirati podatke o kreditnim karticama, ali nakon detaljne provjere, navedena aktivnost se nije odvijala, a kod smo uklonili.

Također, nije došlo do zloupotrebe podataka o kreditnim karticama, jer se podaci o platnim karticama obrađuju isključivo kod pružatelja platnog prometa Wspay, koji osigurava sve potrebne sigurnosne mehanizme za internet platne transakcije. Sistem Wspay potpuno je odvojen od web mjesta na kojem je bio instaliran zlonamjerni kod.

U razvoju i održavanju web trgovine surađujemo sa slovenskom agencijom Optiweb koja je detaljno provjerila i dijagnosticirala napad te pažljivo prati događanja na web stranici. Slučaj se i dalje detaljno prati i u suradnji s Optiwebom i njihovim partnerima za infrastrukturu ispitujemo mogućnosti dodatnih preventivnih mjera."

Za detalje incidenta obratili smo se hrvatskoj podružnici Intersporta, a njihov ćemo odgovor objaviti čim ga dobijemo.