Hakirani privatni podaci njemačkih političara

Veliki hakerski napad razotkrio je privatne podatke brojnih slavnih osoba, novinara i političara u Njemačkoj. Motivi napada za sada nisu poznati

Sandro Vrbanus subota, 5. siječnja 2019. u 21:30

Ova je godina počela prilično turbulentno u svijetu hakera i hakiranja. Prvo su se pojavili aktivisti iz skupine The Dark Overlord koji prijete da će svijetu obznaniti kojekakve tajne vezane uz napade na New York 11. rujna. Potom smo doznali kako je pokrenuta masovna akcija hakiranja Chromecasta koji su na Internet spojeni preko nezaštićenih routera, a u četvrtak su u javnost pušteni ukradeni privatni podaci ljudi iz vrha njemačke politike.

Najzvučnije ime od onih čiji su podaci pokradeni svakako je njemačka kancelarka Angela Merkel, a među napadnutima su se našli i brojni drugi političari iz gotovo svih političkih stranaka, izuzev ultradesnog AfD-a, kao i neke druge osobe iz javnog života te nekolicina novinara. Za sada još nepoznati hakeri na Twitteru su objavili brojeve telefona, adrese, kontakte, privatne razgovore, financijske podatke, brojeve kreditnih kartica, i mnoge druge podatke kojih su se uspjeli domoći.

Putem glasnogovornice je kasnije poručeno kako kancelarki Merkel nisu ukradeni nikakvi osjetljivi privatni podaci.

Ukupno je pobrojano preko 900 političara koji su bili žrtvama ovog hakiranja. Zanimljivo je da je nepoznat netko na Twitter postavio ukradene podatke još 1. prosinca, ali su isti otkriveni tek ovih dana. Njemačka je odmah sazvala hitan sastanak vijeća za cyber sigurnost i pokrenula istragu. Motivi napada, kao i način na koji su svi ovi podaci prikupljeni, za sada nisu poznati.

Vjeruje se kako je sve počelo tako da su "procurile" lozinke ovih osoba za pojedine cloud usluge, e-mailove ili račune na društvenim mrežama, što je potom iskorišteno za krađu podataka širih razmjera.