Tinejdžer pronašao bug koji mu omogućuje da na daljinu upravlja Teslinim vozilima

Iako bi mnogi možda pomislili drugačije, mladi David Colombo navodi da ovo nije ranjivost u Teslinoj infrastrukturi, već da su za to krivi upravo vlasnici vozila

Matej Markovinović petak, 14. siječnja 2022. u 06:00

David Colombo, 19-godišnji haker i stručnjak za IT sigurnost, pohvalio se na svom Twitter računu da je pronašao način da na daljinu upravlja s više od 25 Teslinih vozila u 13 različitih zemalja.

„Sada mogu daljinski izvoditi naredbe na preko 25 Teslinih vozila u 13 zemalja bez znanja vlasnika. To uključuje onemogućavanje Sentry Modea, otvaranje vrata i prozora, pa čak i pokretanje vožnje bez ključa“, napisao je Columbo u objavi na Twitteru.

Osim toga, kaže i da može vidjeti točnu lokaciju vozila i je li vozač u njemu. Našalio se i da može uključiti popularnu meme pjesmu Ricka Astleya na YouTubeu i pojačati ju na najjače, što je, kako ističe Colombo, zapravo vrlo opasno.

Međutim, dobra je vijest da Colombo barem ne može kontrolirati Teslin upravljač, gas ili kočnicu. Mladi je haker na svom Twitteru naveo i da ovo nije ranjivost u Teslinoj infrastrukturi, već da su za to krivi vlasnici, koje, na njihovu žalost, ne može kontaktirati.

U svakom slučaju, Colombo je prijavio problem Teslinom sigurnosnom timu koji se već bacio na istraživanje ovog slučaja, prenosi Ars Technica.

Besplatna dostava

Intel

HP 250 G8

Core i5 1135G7,8GB, 512GB SSD, Iris Xe Graphics, 15.6" FHD IPS, Windows 10

5399 kn 5899 kn Kupi


Prijenosni zvučnici priznatih svjetskih brendova!

JBL, MARSHALL, HARMAN/KARDON

Ronis je dom najboljim svjetskim brendovima. Otkrij vrhunski zvuk, uvijek i svugdje. Provjeri ponudu!

Kupi

Prijenosni BT zvučnik

ACOUSTIC ENERGY Aego BT2

Podržava 4.2 i APT-X nisku latenciju, USB punjač i mikrofon za “handsfree” pozive, dvostruki 2,5-inčni driveri, do 36 sati trajanja baterije, snage 40 W RMS.

1.359 kn 2.299 kn Kupi

On-ear BT slušalice

MARSHALL Major III

Legendarni Marshall zvuk s dinamičkim 40mm driverima koji su prilagođeni za poboljšani odziv basova, do 30 sati bežične reprodukcije, kontrolni gumb, odvojivi 3.5mm kabel, 20Hz-20kHz, 32 ohma.

899 kn 1.099 kn Kupi