Zbog hakiranja Twittera uhićen 17-godišnji osumnjičenik

Na Floridi je uhićen vođa operacije nedavnog hakerskog napada na Twitter. Haker je star tek 17 godina, a imao je i suradnike od 19 i 22 godine

Sandro Vrbanus subota, 1. kolovoza 2020. u 13:00

Ovoga petka na Floridi u mjestu Tampa uhićen je 17-godišnji Graham Ivan Clark, internetskog nadimka Kirk, za kojeg policija osnovano sumnja da je pristupao računalima i internim sustavima Twittera bez ovlaštenja. Drugim riječima, on je bio mozak operacije kojom su, socijalnim inženjeringom i ciljanim telefonskim i e-mail phishingom, kompromitirani djelatnici Twittera da bi se preko njihovih računa pristupilo alatima za administraciju.

To je rezultiralo s pokušajem hakiranja 130 korisnika Twittera, odreda poznatih i slavnih osoba s milijunima pratitelja. S 45 računa poslane su prevarantske poruke (na temelju kojih su hakeri i ponešto zaradili na bitcoinima), u 36 inboxa je provaljeno, a za 7 korisnika potvrđeno je i da su preuzeti povijesni podaci.

Osim Clarka, optužnice su zaradili i Mason Sheppard nadimka "Chaewon" iz Ujedinjenog Kraljevstva te Nima Fazeli nadimka "Rolex" s Floride. Oni su pod sumnjom da su bili suučesnici u najvećem uspješnom hakerskom napadu na Twitter ikada.

U istrazi su sudjelovali istražitelji FBI-a, koji su uz pomoć Coinbasea i američke porezne uprave uspjeli dobiti određene podatke o bitcoin walletima koje su napadači koristili za prijevaru. Analizom tih podataka došli su i do e-mailova i IP adresa, a potom i do identiteta ovih trojice osumnjičenika.