IBM izgradio najveći hladnjak za kvantna računala

Super-hladnjak može ohladiti volumen veći od tri kućna kuhinjska hladnjaka na temperature niže od onih u svemiru

Mladen Smrekar utorak, 13. rujna 2022. u 12:27
IBM-ov projekt Goldeneye
IBM-ov projekt Goldeneye

IBM je napravio super-hladnjak, poznat kao projekt Goldeneye, sposoban hladiti buduće generacije kvantnih eksperimenata. Novi uređaj možda se neće koristiti s trenutnim IBM Quantum procesorima, ali "Goldeneye je dokaz kako mali tim ljudi naoružanih strašću i predanošću može pomaknuti sedam tona tešku planinu čelika i elektronike", napisali su u blogu.

Kvantni procesor

Super-hladnjak ima eksperimentalni volumen od 1,7 kubičnih metara, što znači da može ohladiti volumen veći od tri kućna kuhinjska hladnjaka na temperature niže od onih u svemiru. Za usporedbu, prijašnji hladnjaci bili u rasponu od 0,4 do 0,7 kubičnih metara.

IBM-ovi stručnjaci ohladili su hladnjak na radnu temperaturu i u njega ugradili kvantni procesor. Uređaj će se sada preseliti u IBM Quantum Computation Center u Poughkeepsieju. Tu će se istraživati veliki kriogeni sustavi koji bi u budućnosti hladili kvantne podatkovne centre.

Modularni dizajn

Goldeneye ima potpuno novu konstrukciju okvira i kriostata te modularni dizajn. Po tome je jedinstven jer drugi hladnjaci s velikim razrjeđivanjem zahtijevaju upotrebu većih dizalica i najmanje desetak tehničara koji će ih sastaviti i rastaviti; za Goldeneye su bila dovoljna četvorica.

Unutrašnjost eksperimentalnog super-hladnjaka
Unutrašnjost eksperimentalnog super-hladnjaka

Goldeneyeov potpuno automatizirani sustav uključuje posebno dizajniranu kransku dizalicu koja bi jednog dana mogla omogućiti samo jednoj osobi da daljinski upravlja hladnjakom uz pomoć platforme za vizualizaciju otvorenog koda, objašnjavaju inženjeri. Ključno je ipak to što projekt Goldeneye doista funkcionira, što je pokazao i test s qubit čipom.