MSI Core Frozr L - Frozr i za procesore

MSI je u zadnjih par godina pokupio pohvale od stručnih medija za svoje Twin Frozr hladnjake na grafičkim karticama. Sada su se odlučili ubaciti i u posao s hladnjacima za procesore

Krešimir Matanović petak, 10. studenog 2017. u 15:08
specifikacije
Podržani socketi LGA-11xx, LGA-20xx, Socket AM3/FM3/AM4
Ventilatori 1× 140 mm (TORX)
Dimenzije s ventilatorom 140 x 155 x 84 mm (V x Š x D)
Masa S ventilatorom - 960 g
Dodatna oprema Dodatna crna maska
Jamstvo 2 godine

Core Frozr L je samo prvi vjesnik onoga što dolazi. Ovo je ujedno i hladnjak koji među prvima ima podršku za AMD-ove procesore Ryzen, odnosno AM4 sockete, pa smo ga u skladu s time isprobali i na AMD-ovoj i na Intelovoj platformi.

Core Frozr L je tipične tower konstrukcije, s bakrenom bazom u koju ulaze toplovodne cijevi, koje se nakon toga uzdižu prema aluminijskom tijelu odnosno listićima. Zanimljivost ovog hladnjaka je što je baza u odmaknuta od tijela hladnjaka, zbog povećanja  kompatibilnosti s PCIe utorima te memorijskim modulima. Kvaliteta materijala i izrade je vrlo visoka, a bakrena baza je poniklana, baš kao i toplovodne cijevi. Visina od 155 milimetara znači kako će ga većina mid-tower ATX kućišta primiti bez problema.

Na vrhu hladnjaka nalazi se sivi plastični pokrov, kojeg je moguće zamijeniti crnim te tako hladnjak personalizirati. Zanimljiv detalj je i svijetleći logo.

TORX ventilator, koji dolazi uz hladnjak, promjera je od 140 milimetara, ima gumene umetke koji eliminiraju prijenos vibracija, a na hladnjak ga pričvršćujemo pomoću metalnih kopčica. Ima 4-pinski konektor i PWM kontrolu te se vrti između 500 i 1.800 okretaja u minuti. Pri tome stvara buku od 50 dB, što je dosta glasno.

Kit za montažu pokriva veliki broj danas aktualnih socketa, uključujući AM4, pa je sastavljen od mnogobrojnih dijelova. Nažalost, nije nimalo jednostavan za sastaviti i početnici bi se mogli malo namučiti; previše je tu koraka i detalja na koje treba paziti. Jednom kada pričvrstimo sam nosač na ploču, sve postaje lakše.

Performanse hladnjaka vrlo su dobre pa su se tako testni Ryzeni 5 zagrijavali na 58,8°C (1500X) i 78,3°C (1600X), a Core i7-6700K radio je na maksimalnih 83°C, za što je zaslužan i visoki radni napon od 1,3 V, kojeg mu matična ploča forsira. Za usporedbu, moćna Noctua NH-D15 je iste te procesore hladila na 55,8°C, 75,4°C i 76°C.

MSI je iz prvog pokušaja izbacio vrlo kvalitetan i sposoban hladnjak. Istina, ponešto je bučniji, kompliciran za instalaciju i dolazi s nešto višom cijenom, ali takve su mu i performanse - visoke.

MSI Core Frozr L

  • Kvaliteta izrade
  • Solidne performanse u odnosu na veličinu hladnjaka
  • Kvalitetan ventilator
  • Izmjenjive maske
  • Svijetleći logo
  • Komplicirana montaža
  • Relativno bučan ventilator na višim okretajima
  • Cijena
Performanse 8
Buka 7
Izrada 8
Montaža 6
UKUPNO 7
Cijena 675 kn Prikaži sve cijene Ustupio: MSI