Noctua NH-D15S i NH-C14S - Asimetrijom do praktičnosti

Čest problem kod velikih zračnih hladnjaka predstavljaju njihovi gabariti, koji praktički dodiruju druge komponente računala – u prvom redu grafičku karticu i memoriju. Noctua donosi rješenje

Denis Arunović nedjelja, 24. rujna 2017. u 12:30
SPECIFIKACIJE - Noctua NH-D15S
Podržani socketi LGA-11xx, LGA-20xx, Socket AM3/FM3
Ventilatori 1× 140 mm (NF-A15 PWM)
Dimenzije 160 x 150 x 135 mm (V x Š x D)
Masa Samo hladnjak - 980 g
S ventilatorom - 1.150 g
Dodatna oprema L.N.A. adapter
Klipse za montažu drugog ventilatora
NT-H1 termalna pasta
Metalna značka za kućište
Jamstvo 6 godina
SPECIFIKACIJE - Noctua NH-C14S
Podržani socketi LGA-11xx, LGA-20xx, Socket AM3/FM3
Ventilatori 1× 140 mm (NF-A14 PWM)
Dimenzije 115/142 x 140 x 163 mm (V x Š x D)
Masa Samo hladnjak - 820 g
S ventilatorom - 1.015 g
Dodatna oprema L.N.A. adapter
Klipse za montažu drugog ventilatora
NT-H1 termalna pasta
Metalna značka za kućište
Jamstvo 6 godina

Noctuin hladnjak NH-D15 najbolji je zračni hladnjak koji smo od sada testirali. Istovremeno je riječ i o najvećem hladnjaku koji svojim golemim tijelom zauzima kompletni gornji dio računala te se na mnogo ploča praktički dodiruje s grafičkom karticom. Hladnjak također traži nisku memoriju, barem ako namjeravate koristiti oba njegova 140-milimetarska ventilatora.

Ako hladnjak kupujete s novom matičnom pločom i memorijom, takve je probleme moguće smanjiti pravilnim odabirom ploče i memorije. S druge strane, takav luksuz nemamo ako boljim hladnjakom želimo opremiti postojeće računalo ili jednostavno nismo spremni napraviti kompromise pri odabiru ploče i memorije.

Iz Noctue stiže rješenje za takve probleme, i to u obliku dva hladnjaka sličnog asimetričnog dizajna. Riječ je o modelima NH-D15S i NH-C14S. Prvi je derivat našeg miljenika NH-D15, s tom razlikom da stiže sa samo jednim ventilatorom te ima asimetrično tijelo. NH-C14S je, pak, hladnjak namijenjen korisnicima koji istovremeno žele hladiti i memoriju zato što su mu tijelo i 140-milimetarski ventilator postavljeni paralelno s površinom ploče.

NH-D15S

Noctuini hladnjaci su skupi, no tako su izrađeni i zapakirani. NH-D15S stiže u kutiji koja je iznutra sa svih strana obložena tvrdom spužvom. Unutar spužvaste komore kriju se dvije manje kutije – u jednoj se nalazi hladnjak s ventilatorom, a u drugoj pribor za montažu na razne procesore, priručnici, termalna pasta i metalna značka za kućište, u slučaju da se želite pohvaliti kako imate Noctuin hladnjak. U dodatnoj opremi također se nalaze adapter za smanjivanje maksimalne brzine ventilatora sa 1.500 na 1.200 rpm te dodatni set nosača za ventilator, u slučaju da želimo radi boljih performansi dodati još jedan.

Noctua ima jedan od najlogičnijih i najbolje izvedenih sustava za montažu hladnjaka na ploču. Osim u slučaju platforme LGA-2011, koja već ima rupe za vijke u sklopu ležišta za procesor, mehanizam traži pristup i gornjem i donjem dijelu utora za procesor, no na modernim kućištima to nije problem.

Tijelo hladnjaka se, kao i kod NH-D15, sastoji od dva rebrasta tornja, koji su nanizani na šest toplovodnih cijevi. Za razliku od originalnog hladnjaka, tornjevi su pomaknuti prema gornjem dijelu ploče, čime je stvoren prostor od oko 7-10 mm u odnosu na grafičku karticu instaliranu u prvi utor, u slučaju da je taj utor ujedno i prvi na ploči. Također, zbog izostavljanja drugog ventilatora, povećana je kompatibilnost s visokim memorijskim modulima. Ako su popunjena samo dva utora na ploči, mogu se koristiti moduli bilo koje visine, a ako su popunjeni svi utori, onda moraju biti ograničeni na visinu od 65 mm.

Priloženi 140-milimetarski ventilator predviđen je za instalaciju u sredinu hladnjaka, između dva tornja. Prema želji, s prednje strane možemo ugraditi još jedan 140-milimetarski ili, pak, manji 120-milimetarski ventilator, čime NH-D15S postaje sličniji svom izvorniku.

NH-C14S

Drugi Noctuin hladnjak koji smo isprobali isporučuje se u jednako kvalitetnom i bogatom pakiranju. NH-C14S primarno je namijenjen manjim računalima, odnosno računalima koja su temeljena na manjim matičnim pločama micro ATX ili mini ITX formata, a kod kojih su performanse hladnjaka i dalje bitne. Hladnjak je opremljen jednim 140-milimetarskim ventilatorom koji, baš kao i sam radijator hladnjaka, stoji paralelno u odnosu na ploču, i puše prema ploči. Ventilator se može ugraditi iznad radijatora ako želimo bolje hlađenje, bolju kompatibilnost s visokom memorijom ili jednostavno ne marimo za visinu hladnjaka. Alternativno, moguće ga je montirati ispod radijatora, pod uvjetom da imamo niske memorijske module, a dodavanjem još jednog takvog ventilatora (NF-A14 PWM) možemo povisiti performanse.

U ovom slučaju NH-C14S iznimno je nizak hladnjak, usprkos izvrsnim rashladnim svojstvima. Hladnjak također ima šest toplovodnih cijevi presvučenih niklom, koje toplinu s niklane baze prebacuju na radijator. Cijevi su translatirane prema gornjem dijelu matične ploče, čime je oslobođen prostor kod prvog slota grafičke kartice.

Dva smo nova hladnjaka usporedili s Noctuinom perjanicom ponude – modelom NH-D15

On je opremljen s dva NF-A15 140-milimetarska ventilatora. Svi su hladnjaci bili ugrađeni na Core i7-6700K, koji smo testirali na tvorničkim (4,2 GHz, 1,152 V pod opterećenjem) i overklokiranim postavkama (4,5 GHz, 1,328 V). Treba napomenuti da smo kod NH-C14S morali smanjiti razinu overklokiranja na 4,4 GHz i 1,296 V jer procesor nije bio stabilan pri višem taktu. NH-C14S također smo testirali s drugačijom pozicijom ventilatora – ispod radijatora. U BIOS-u je korišten standardni profil brzine ventilatora, opterećenje smo generirali s Primemom 95 (Small FFT), a radne parametre mjerili alatom HWinfo64.

Ovdje vidimo grafikon u kojem su uspoređene maksimalne temperature najtoplije jezgre zabilježene u našem testu. Vidimo da stari hladnjak s ventilatora tuče oba nova, što je bilo i za očekivati. NH-D15S hladi bolje nego C14S s tim da bi razlika u uvjetima overklokiranja bilo i veća da smo kod C14S mogli zadržati istu razinu brzine procesora, pa time i zagrijavanja u odnosu na D15S. Instalacijom ventilatora ispod tijela hladnjaka ne utječe osobito na zagrijavanje ako procesor nije overklokiran, no s overklokiranjem se ta razlika povećava. 

Kad je procesor na tvorničkim postavkama, sva tri hladnjaka rade vrlo tiho, s time da su novi modeli tiši jer imaju samo po jedan ventilator. Buka se s overklokiranjem povećava i tu je D15 opet najgore rješenje, usprkos tome što mu se ventilatori vrte sporije nego kod dva asimetrična hladnjaka. Ako ciljate na što tiši hladnjak od ova tri, najbolji izbor je NH-C14S, vjerojatno zbog užeg tijela koje u interakciji s ventilatorom stvara nižu razinu buke. 

Noctua NH-D15S

 • Dobre performanse
 • Dobro dokumentirana instalacija
 • Kvaliteta izrade
 • PWM ventilator
 • Dobra dodatna oprema
 • Vrlo tih rad
 • Visoka razina kompatibilnosti s matičnim pločama i memorijom 6-godišnje jamstvo
 • Visoka cijena s obzirom da dolazi s jednim ventilatorom
Performanse 8
Buka 8
Izrada 10
Montaža 9
UKUPNO 9
Cijena 675 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Noctua

Noctua NH-C14S

 • Dobre performanse
 • Dobro dokumentirana instalacija
 • Kvaliteta izrade
 • PWM ventilator
 • Dobra dodatna oprema
 • Vrlo tih rad
 • Visoka razina kompatibilnosti s matičnim pločama i memorijom
 • Dobra kompatibilnost s manjim kućištima
 • 6-godišnje jamstvo
 • Relativno visoka cijena
Performanse 7
Buka 9
Izrada 10
Montaža 9
UKUPNO 8
Cijena 625 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Noctua