Pobjednik Idea Knockouta 2020 je "eksplozivna" društvena igra Clockwork Briefcase

Najveće regionalno natjecanje poslovnih ideja održano je danas u Zagrebu, a pobjednici će dobiti put u Berlin i izlagački štand na sajmu IFA u rujnu 2021. godine

Sandro Vrbanus srijeda, 30. rujna 2020. u 17:49

Na danas održanom Bugovom natjecanju poslovnih ideja Idea Knockout sudjelovalo je 17 startupa iz Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Oni su svoje proizvode, usluge i poslovne modele predstavili deseteročlanom stručnom žiriju. Svi su za predstavljanje imali po pet minuta, te još pet minuta za odgovore na pitanja članova žirija i publike. Prijenos cijelog događaja mogli ste pratiti na ovom mjestu, gdje je dostupna i snimka.

Nakon svih prezentacija žiri je kandidate ocijenio u četiri katerorije, a ukupni rezultati su kako slijedi:

Pobjednik: 

CLOCKWORK BRIEFCASE

Clockwork Briefcase je nagrađivana elektronska društvena igra deaktiviranja bombe sakrivene u koferu, čiji prototip je na Idea Knockoutu 2016 osvojio drugo mjesto. Ovog puta igra je spremna za proizvodnju, s potpuno redizajniranim hardverom i softver uređaja. Sva iskustva s prvim prototipom, koji je izlagan u 12 gradova iz 6 zemalja, u kojima ga je igralo preko 2000 igrača u preko 150 sati gameplaya, pretočena su u “ispoliran” proizvod, za kojim se osim ogromnog gamerskog tržišta, pokazalo da itekako postoji veliki interes i u B2B segmentu.

Clockwork Briefcase
Clockwork Briefcase

Pobjednici dobivaju putovanje za dva predstavnika tima u Berlin, s pokrivenim troškovima povratnih aviokarata, smještaja u Berlinu, putnog osiguranja i transporta unutar Berlina Uberom, ali i ono puno važnije, izlagački štand na dijelu sajma nazvanom IFA Next, gdje će se stotinama tisuća posjetitelja predstaviti preko 350 ponajboljih startupa iz čitavog svijeta.

Drugoplasirani: SportReact

SportReact je Internet-of-Things uređaj namijenjen razvoju motoričkih i kognitivnih sposobnosti korisnika. 

Trećeplasirani: Wingo

Wingo je stol s integriranim grijanjem u svom postolju, prvi takav u svijetu koji radi na principu konduktivnog prijenosa energije. Štedi do 10x više energije nego postojeće električne grijalice, kao i u odnosu na plinske grijalice je ekološki prihvatljivije rješenje jer nema stvaranja CO2. Primarano tržište je HORECA grupacija (hoteli, restorani i kafići), ali je zbog velike uštede energije interesantan i domaćinstvima.

Osvajači drugog i trećeg mejsta dobit će ekskluzivnu priliku predstaviti se na Bug Future Showu 2021.

Dodatnu nagradu u obliku potencijalne investicije Fil Rouge Capitala u iznosu od najmanje 10 tisuća eura osvojilo je čak pet timova. O ulaganju će razgovarati s timovima koji stoje iza projekata Arbago, Inkplate, Sportreact, Kvizovi Srednja.hr te ZuluHood. Sve ostale sudionike Idea Knockouta pozivaju da im se jave vezano za mogućnost ulaganja. 

Idea Knockout 2020 održan je uz generalno pokroviteljstvo Hrvatskog Telekoma, a sponzori su AlgebraCroatia OsiguranjeSerengetiHUB385, TCL i Uber. Specijalan žiri oformio je i Fil Rouge Capital koji će najmanje jednom natjecateljskom timu ponuditi investiciju od 10.000 eura. Pivo za sve sudionike osigurala je Varionica, a zakusku Submarine Burger.