Sony priprema novi pretplatnički servis za PlayStation, po uzoru na Xbox Game Pass

Microsoftov Xbox Game Pass se pokazao iznimno privlačnim igračima i bilo je samo pitanje vremena kada će sličnu stvar pokrenuti Sony za PlayStation

Damir Radešić subota, 4. prosinca 2021. u 11:32

Kako prenosi Bloomberg, Sony će ovog proljeća predstaviti redizajniranu verziju svojih pretplatničkih servisa namijenjenih PlayStationu. Uzor su pronašli u iznimno popularnom Xbox Game Passu koji za deset do petnaest dolara mjesečno igračima nudi gomilu igara i dodatne pogodnosti ovisno o modelu, uključujući svježe ekskluzive Xbox Game Studiosa kao što su Forza Horizon 5, Age of Empires 4, a uskoro i željno očekivani Halo Infinite od prvog dana izlaska na tržište, što je daleko privlačnije od plaćanja 60 dolara koliko u prosjeku koštaju nove igre.

Iako je Sony sa svojim PlayStationom redovito po prodaji nadmašivao Xbox, poglavito s PS4 koji je premašio 116 milijuna prodanih primjerka, Xbox Game Pass pretplatnički servis Microsoftu donosi daleko više zarade naspram PS Plusa za Sony i do sada je okupio preko 18 milijuna igrača.

Veliki udio u toj cifri imaju novi pretplatnici koji su se uključili u zadnjih par mjeseci uslijed navale novih ranije spomenutih hitova koje igramo na sam dan izlaska, kao i promotivna kampanja za PC tijekom koje na ovoj platformi prva tri mjeseca dobivamo za samo jedan dolar/euro i kao bonus donosi pristup naslovima na Electronic Artsovom EA Playu.

Dakako, paralelni izlazak ekskluzivnih naslova za Xbox i PC je samo dodatni plus čitavoj priči, no i Sony se na tom području aktivirao i svjedočimo pristizanju njihovih hitova na PC, doduše polako, ali i to je napredak u odnosu na raniju poslovnu politiku.

Prema izvorima koji su željeli ostati anonimni, Sony će na neki način spojiti trenutne servise PlayStation Plus i PlayStation Now koji igračima omogućava preuzimanje ili streamanje starijih naslova, s time da bi zadržali ime PlayStation Plus i ponudili ga u tri zasebne kategorije.

Iako svi detalji nisu poznati i Sony nije finalizirao krajnji proizvod, najniža bi zadržala postojeću funkcionalnost PS Plusa, te i dalje bila nužna za multiplayer uz dodatak nekolicine besplatnih naslova koje igrači mogu uvrstiti u kolekcije i igrati dokle god im je pretplata valjana.

Viša razina bi uz stavke iz ranije spomenute trebala omogućiti gotovo sve igre s PlayStationa 4 i (nadamo se) PlayStationa 5, dok bi najviša svemu nadodala proširene demo inačice, mogućnost streaminga, te zbirku klasika sa starijih konzola PS1, PS2, PS3 i PSP.

Nadamo se da će se, prema Microsoftovom uzoru, u nekom pretplatničkom modelu naći mjesta i za nove ekskluzive za PlayStation koje bi mogli igrati od prvog dana, no od proljeća nas dijeli svega par mjeseci i vjerujemo da će ubrzo sve biti mnogo jasnije.