Igrali smo

Dredge - The Pale Reach - Zabava za jednu večer

Damir Radešić subota, 25. studenog 2023. u 18:00

Prvi dodatak za nama iznimno dragi Dredge, kojeg smo pošteno nahvalili prije pola godine, nas vodi u južna zaleđena mora i donosi nove ribarske horor avanture

Dredge - The Pale Reach
Proizvođač / Izdavač Black Salt Games/Team17
Dojam Iako i dalje volimo Dredge, priznajemo da je ovaj dodatak, obzirom na cijenu, sadržajno presiromašan i vremenski prekratak
Platforme PC

Ova godina je prepuna razočaranja, ali i odličnih igara koje ćemo nesumnjivo igrati i u budućnosti. O prvima nećemo, svima je poznato da prokletstvo neoptimiziranosti zahvaća sve više naslova koji su slovili za potencijalne hitove, ali su zbog želje developera da stignu rokove i ne donesu odluku o odgodi, ispali katastrofalni. Ovi drugi, pa svi ih znate, počevši s Baldur's Gateom 3 koji je ne samo igra godine, već vjerojatno i nekoliko njih zajedno, pa do nama iznimno dragog Dredgea.

Igre poput Dredgea su pravi dragulji. Naizgled nezanimljivi tematika, grafički iz nekog drugog vremena i općenito, ništa posebno, no jednom kad se pojave i glas se proširi, svakog dana su sve bliže kultnom statusu i igrat će se i za nekoliko godina kada će malo tko pamtiti današnje hitove. Upravo je takav Dredge kojeg smo prije nešto više od pola godine zaigrali jer smo morali, odnosno developeri su nam poslali kod, a u konačnici smo ga pregazili uzduž i poprijeko željno čekajući nove sadržaje. Isti su stigli nedavno pod imenom The Pale Reach, dodatkom kojim smo, barem nakratko, ponovo zaplovili uzburkanim morima.

Prije no što se pozabavimo novostima, kratko ćemo se osvrnuti na originalni koncept koji nam u ruke daje brodicu s kojom krećemo u ribarenje. Na raspolaganju nam je tek osnovna oprema, a napretkom nam postaju dostupni novi štapovi, mreže, vrše, kao i razna brodska oprema koja će nam pomoći u hvatanju raznih vrsta riba. Čitava igra je začinjena dodatkom misterije, pa nas kroz priču vodi niz zadataka, kao i nekolicina sporednih koje smo zbog iznimno zarazne igrivosti sve redom dovršavali, a prevrat stiže u noćnim satima kada se more pretvara u vrlo nezgodno mjesto prepuno čudovišta koja će nas potopiti čim nas ugledaju.

The Pale Reach nas pak usmjerava na jug na kojem navodni fotograf traži nekog stručnog za posao. Potpuno novi biom je sastavljen od ledenih područja u kojima je negdašnja ekspedicija zagubljena, a na nama je da otkrijemo što im se dogodilo i dovršimo ono što su započeli. Već pri dolasku dobivamo zadatak sakupljanja određenih dijelova kako bismo našu ribaricu pretvorili u ledolomca i otvorili nove plovne putove, a kasnije ćemo se moći opremiti i nekim drugim zgodnim dodacima. Za razliku od glavne igre, moramo priznati da je ovaj dodatak prilično linearan i iznimno jasan, te se nemoguće izgubiti i lutati prostranstvima u potrazi za mogućim rješenjem.

Primjerice, nakon što smo upućeni da je zla inkarnacija narvala opasna i da ju je s vremena na vrijeme potrebno hraniti, neće vam zadavati nikakve glavobolje, te će vam mreže za hranjenje jasno dati do znanja da ćete ostavljanjem hrane i narvalovom pojavom otvoriti put za dalje. Praktički, nema prevelikih kriza kao u originalnoj igri, tako da ostaje samo radost ulova rijetkih vrsta riba kako biste upotpunili enciklopedije i lagano rješavanje zadataka za što će vam, ukoliko ste iznimno detaljni, trebati maksimalno tri sata, a ako žurite samo kroz glavnu priču, otprilike jedan sat.

To je ujedno i jedina, ali velika zamjerka ovom inače odlično dodatku gledamo li njegovu cijenu od šest dolara, jer se po istoj tijekom raznih akcija koje su trenutno svako malo aktivne, dade nabaviti i dugotrajnija zabava. S druge strane, ukoliko ste veliki fan Dredgea, što mi svakako jesmo, ni to vam neće biti prepreka da nastavite ribolovni horor na mjestu gdje ste jednom stali, a kako znamo, developeri već rade na novim dodacima koji će se na našu radost pojaviti uskoro.

Igrano na PC-ju, kôd ustupio izdavač

Dredge - The Pale Reach

  • Nova priča
  • Nova oprema i ribe
  • Prekratko u odnosu na cijenu
Ocjena
75%
Cijena 5,99 eura DLC, 24,99 eura osnovna igra (Steam)