Mafia Definitive Edition - Dobrodošli u obitelj

Svi oni koji nisu dobili priliku prije gotovo 20 godina zaigrati odličnu akcijsku igru Mafia, ili oni koji se žele prisjetiti turbulentnog života Tommyja Angela, sada je, u novom ruhu, mogu istražiti zahvaljujući potpunom remakeu koji je pripremio Hangar 13

Mateja Šop nedjelja, 1. studenog 2020. u 00:00

Mafia Definitive Edition

Proizvođač/Izdavač Hangar 13/2K
Žanr Akcijska igra
Platforme PC, PlayStation 4, Xbox One

S obzirom na trend izrade remakeova koji je postao popularan u posljednjih nekoliko godina, nije teško zamisliti da bilo koja starija igra može dobiti taj tretman. 2K tako nas je prije pola godine obavijestio da ćemo imati čast u novim oblicima igrati sve tri igre iz popularnog akcijskog serijala Mafia. Treću igru samo su zapakirali sa svim DLC-ovima, druga je dobila manja grafička uljepšanja, a prva je dobila kompletan remake.

Original je izašao prije 18 godina, i češki razvojni tim Illusion Softworks napravio je odličnu igru u GTA stilu, s ozbiljnijim pristupom priči koja je u jednakoj mjeri oduševila kritičare i igrače. Ipak, godine su svoje napravile, i osim izgleda, gameplay je također trebao doradu. Rezultat rada tima Hangar 13 je Mafia Definitive Edition.

Vožnje gradom učestale su, ali izgledaju lijepo i prilično su opuštajuće ako uključite radio
Vožnje gradom učestale su, ali izgledaju lijepo i prilično su opuštajuće ako uključite radio

Za one koji su 2002. bili premladi ili nisu zaigrali original, Mafia je akcijska igra s djelomično otvorenim svijetom, čija se radnja odvija u gradu Lost Haven za vrijeme prohibicije u SAD-u. Vi ste Thomas “Tommy” Angelo, taksist koji se jednu večer našao na krivom mjestu u krivo vrijeme, i koji od poštene profesije uskoro započinje svoj život u mafijaškoj obitelji Salieri. Počeci su, kao i uvijek, relativno skromni, ali stvari vrlo brzo počnu biti nasilne i komplicirane.

Budući da je igra stara, osim izgleda, tim je doradio dijaloge, uposlio nove glumce i pobrinuo se da priča o lojalnosti i izdaji bude što bolje napravljena i što uvjerljivija. To im je pošlo za rukom, zato što je to ono što će vas kroz cijelu igru vući da igrate dalje. Tommyjev život, odnosi u obitelji i interakcije likova najbolja su stvar u ovom remakeu, u kojem sada mogu uživati mlađi igrači, kao i oni kojima je original ostao u lijepom sjećanju.

Scene, gluma i priča vuku vas naprijed upravo zbog strukture i linearnosti
Scene, gluma i priča vuku vas naprijed upravo zbog strukture i linearnosti

Gameplay je također dobio promjene, a ako ste igrali Mafiju 3, borba će vam biti poznata. Akcija se odvija s pogledom iz trećeg lica, i većinu pucanja odradit ćete iz zaklona. Najveći dio obuhvaća sama vožnja po Lost Havenu, u raznolikim automobilima i drugim vozilima, a ovisno o zadatku i poglavlju, bit će pucnjave, utrka i potjera. Original je bio poznat po nezgrapnoj vožnji i teškoj misiji utrkivanja, što je definitivno popravljeno, je samo pucanje najlošije no odrađeno. Nije da frustrira, ali je prosječno.

Lost Haven je dosta velik grad, ali osim ako ne igrate na najvećoj težini, imat ćete upaljen GPS, i za navigaciju se nećete morati konzultirati s kartom
Lost Haven je dosta velik grad, ali osim ako ne igrate na najvećoj težini, imat ćete upaljen GPS, i za navigaciju se nećete morati konzultirati s kartom

Već kad smo spomenuli izgled, Hangar 13 vrlo je uspješno uveo Mafiju u moderno doba, i grad izgleda izuzetno dobro. Vidi se da su posebnu pozornost obratili na arhitekturu i sve ostale detalje, kako bi što vjernije dočarali 30-te godine prošlog stoljeća, a u nekim trenucima izgleda toliko dobro da se ne čini kao da je ljudima usred te velike ekonomske krize bilo toliko loše. Također, posebno valja naglasiti glazbu na radiju, kao i u ostatku igre koja zaokružuje atmosferu.

Mafia Definitive Edition ipak je linearno iskustvo, usmjereno na priču, a o satima koje ćete provesti u igri ovisi koliko taj svijet želite detaljno istražiti i prikupljati raštrkane časopise, kutije cigareta i stripove. Nakon što završite s pričom, možete uskočiti u Free Ride mod i istražiti ulice Lost Havena tempom koji vama odgovara. Razvojni tim uspješno je oživio još jednu igru koja je starijim igračima bila draga, ali koja ipak u dizajnu i nekim dijelovima gameplaya pokazuje svoje godine. Te manje zamjerke nisu dovoljne da novu verziju igre ne preporučimo, pa ako želite odigrati odličnu igru u novom ruhu, želimo vam ugodan provod s obitelji Salieri.

Pucanje je bolje od borbe prsa o prsa, ali i dalje nije nešto što se posebno može istaknuti
Pucanje je bolje od borbe prsa o prsa, ali i dalje nije nešto što se posebno može istaknuti

Mafia Definitive Edition

  • Izgled
  • Gluma
  • Priča
  • Struktura igre
  • Borba je mlaka
  • Količina vožnje neće se svima dopasti
Ocjena
83%
Cijena 39,99 eura Ustupio:
Bug 336 studeni 2020.