Ark: Survival Ascended ipak neće biti besplatan kako su autori u siječnju tvrdili

Nadogradnja Ark: Survival Evolveda na Unreal Engine 5 će se prodavati samo uz predbilježbu na Ark 2 po cijeni od 50 dolara, no to nisu sve loše vijesti

Damir Radešić utorak, 4. travnja 2023. u 14:45

Prije tri mjeseca je ekipa Studio Wildcarda bombastično najavila kako rade na "potpuno besplatnoj" (njihove točne riječi) nadogradnji za Ark: Survival Evolved kojim će ovaj šest godina stari survival dobiti značajno grafičko poboljšanje. Igrači su pljeskom pozdravili njihovu najavu i čekali daljnje informacije koje su stigle prošli tjedan i ostavile sve u šoku. Naime, ključna riječ "besplatno" je nestala iz nove objave, a u istoj autori kažu da će se Ark: Survival Ascended, kako je novo ime nadograđene igre, moći kupiti isključivo u paketu s predbilježbama na Ark 2 koji stiže iduće godine po cijeni od 50 dolara. Prodaja kreće krajem kolovoza i trajat će otprilike godinu dana nakon čega će se i Ark: Survival Ascended i Ark 2 moći kupiti zasebno.

Realno, 50 dolara nije prevelika cijena za novu igru, no igrači su bijesni jer ih se prisiljava na kupovinu iste kako bi dobili nadogradnju stare igre, koju su već platili, na novi grafički sustav i imaju potpuno pravo obzirom da je u siječnju bila riječ o besplatnom poboljšanju. Da stvar bude gora, vlasnici PlayStationa 4 i i Xboxa One su potpuno izostavljeni iz čitave priče što je jako veliki problem.

Naime, izlaskom Ark: Survival Ascendeda, službeni serveri Ark: Survival Evolveda prestaju s radom u potpunosti i jedini mogući način igranja uključuje podizanje vlastitog servera ili plaćanje istog, te igranje u single-player modu, što je obzirom na orijentaciju čitavog serijala više nego besmisleno. Dakako, dotadašnji službeni serveri stare verzije će podržavati isključivo novu, Ark: Survival Ascended, a ista pak zbog "nekih izmjena", neće podržavati ni crossplay, tako da se svi koji ne žele izdvojiti 50 dolara u kolovozu mogu pozdraviti s igranjem.

Prema nekim spekulacijama, na ovaj potez se Studio Wildcard odlučio kako bi dodatno financirao razvoj Arka 2 koji se otegao i košta više od inicijalno planiranog, no koji god razlog bio, čitava priča zvuči vrlo nepošteno naspram vjerne zajednice koja je svih ovih godina podržavala Studio Wildcard i Ark.