BeyondATC objavio cijene za svoj AI ATC

Tvrtka BeyondATC koja od prošle godine najavljuje svoj BeyondATC za MSFS napokon je na svojim stranicama objavila službene cijene raznih verzija i dodataka za svoju verziju zračne kontrole

Drago Galić petak, 23. veljače 2024. u 20:42

Oni koji se zanimaju za aviosimulacije znaju da je tvrtka BeyondATC još prošle godine najavila svoj umjetnom inteligencijom pokretani dodatak za Microsoftov Flight Simulator. Ovaj program mijenja postojeću kontrolu u MSFS-u (koja ima dosta svojih mana, iako nije posve neupotrebljiva), AI modulom za prepoznavanje govora i generiranje (smislenih) ATC odgovora i planiranje letenja.

Kako se BeyondATC (ime tvrtke i ime programa su isti…) oslanja na računalstvo u oblaku i za razumijevanje komunikacije i generiranje glasovnih uputa, kao i za praćenje simuliranog zračnog prometa, dugo vremena nisu bili u stanju dati konkretne cijene paketa jer ove ovise o cijeni korištenja AI modela na udaljenim serverima i ugovorima s davateljima ovih usluga.

Čini se da su dogovori napokon postignuti i na službenim stranicama su objavljene cijene paketa i dodataka.

Kao i obično, cijena ukupnog paketa je veća nego je bila očekivana – 60 dolara, što je u rangu pune cijene kompletnih AAA naslova, a ne DLC-ova odnosno dodataka za igre, ali ovo je uobičajeno u svijetu aviosimulacija, pa su i entuzijasti navikli na deranje kao magare na batine.

Za 60 dolara se dobije "3.750.000 jedinica transmisijskog vremena" (odnosi se na vrijeme komunikacije sa serverima u oblaku – dakle, potrebna je internetska veza), što se u normalnim ljudskim jedinicama za one koji svakodnevno simulirano lete i komuniciraju s kontrolom prevodi kao više godina korištenja bez dodatne naplate.

Pored toga tu je i 6.250 jedinica za Premium Voice modele, što su AI generirani glasovi koji zvuče posve kao pravi ljudi i također se generiraju u oblaku.

Od lokalne instalacije tu je više od 150 lokalno (na vlastitom računalu) generiranih glasova za čije korištenje ne treba nikakva internetska veza, te Basic Model koji koristi više od 100 računalno generiranih glasova „srednje kvalitete“ što znači da zvuče kao računalno generirani glasovi.

Premium Voice Model, također uključen u osnovni paket od 60 dolara donosi više od 250 glasova visoke kvalitete s raznim akcentima (britanski, američki, njemački, poljski… hrvatskog za sada nema, ali možda bude jer će se glasovi dodavati), ali ovaj se glasovni modul izvodi na udaljenim serverima i zahtijeva internetsku vezu i potrošnju „transmisijskih jedinica“.

Kako zvuči koji tip glasova, usput, možete čuti na webu BeyondATC-a na stranici s cijenama: Pricing | Beyondatc.

Pored glavnog programa, moguće je (i bit će potrebno) dokupiti pakete s transmisijskim vremenom koji su 5, 10 i 20 dolara za 500.000, 1.500.000 i 3.300.000 transmisijskih jedinica.

Kako izgleda korištenje BeyondATC-a i koliko poboljšava ukupni dojam u simulaciji možete vidjeti na nekom od više službenih videa.

Inače, koga zanima, pored BeyondATC-a u kategoriji novih ATC dodataka za MSFS postoji i SayIntentions, koji isto koristi LLM-ove u oblaku, ali se oslanja na pretplatnički model – 30 dolara mjesečno ili 295 dolara godišnje ako sve platite u komadu.

Za razliku od BeyondATC-a koji pokriva sve aerodrome koji postoje u MSFS-u, dakle, cijeli svijet, ovaj servis pokriva samo aerodrome u SAD-u i nema podršku za IFR, već isključivo za VFR letenje.

Prije eventualne pretplate, moguće je skinuti klijent i besplatno probati 24 sata kako to radi za vas. Na stranicama postoji i živi prijenos svih komunikacija pilota i AI ATC-a koje možete slušati i ako ne instalirate ništa na svoje računalo.

Naravno, moguće je pogledati i videe na YouTubeu kako to izgleda iz perspektive igrača:
 

Iako je BeyondATC po svim karakteristikama daleko ozbiljniji ATC program od SayIntentionsa (IFR, injektiranje prometa, svjesnost postojanja simuliranog zračnog prometa oko igrača), i dalje nije u prodaji, dok SayIntentions već sada jest, pa ako vas svrbi da isprobate kvalitetno prepoznavanje glasovne komunikacije, ovo je za sada jedini način na koji to možete uraditi.