Blizzard otišao iz Kine, World of Warcraft ostao bez tri milijuna igrača

Najava Blizzarda da će prekinuti suradnju s NetEaseom i onemogućiti pristup svojim igrama u Kini se s jučerašnjim danom i ostvarila

Damir Radešić utorak, 24. siječnja 2023. u 12:25

Iako se činilo gotovo nemoguće da će Blizzard uistinu ustrajati na prekidu suradnje s kineskom izdavačkom kućom NetEase, s jučerašnjim danom se na žalost igrača iz Kine, to i obistinilo. Naime, u studenom prošle godine je iz Blizzarda stigla vijest kako ne mogu postići dogovor s NetEaseom oko daljnje suradnje glede distribucije i podrške za njihove igre na području Kine, te je nakon kratkog prepucavanja po društvenim mrežama i prebacivanja krivice, s jučerašnjim danom njihov poslovni odnos završio.

To konkretno znači veliki gubitak za obje tvrtke, obzirom da kineski igrači više ne mogu pristupiti računima Heartstonea, Overwatcha, Diabla 3 i dakako, World of Warcrafta kao predvodnika po zaradi.

Obzirom na stroge kineske zakone, Blizzard bez tamošnje tvrtke nije mogao sam distribuirati svoje proizvode i pružati podršku za njih zbog čega su isprva pronašli partnere u tvrtki The9, te kasnije u NetEaseu, i premda postoji naznaka da će potražiti neke druge suradnike zbog čega su tražili odgodu raskida suradnje na šest mjeseci, za što dakako ekipa NetEasea nije imala sluha, trenutno je jako teško prognozirati kada i ako će se to ostvariti.

Koliko je to velik udarac, posebice za Blizzard, najbolje govori primjer World of Warcrafta za kojeg se procjenjuje da ga je igralo tri milijuna Kineza koji su preko noći ostali bez svojih korisničkih računa. Naime, iako je moguće kreirati nove i povezati se putem VPN-a na servere van Kine, korisnički računi Blizzardovih igara su čvrsto vezani za regiju, tako da sve što su igrači u bilo kojoj od spomenutih igara ostvarili ili primjerice, kozmetički predmeti koje su kupili za stvarni novac što uključuje i DLC-ove, odlaze niz vjetar.

Zanimljivo, kruže glasine da je The9, izdavačka kuća s kojom je Blizzard isprva surađivao, već neko vrijeme u pregovorima s Microsoftom kako bi preuzela Blizzardove igre u tom području, no da bi se to ostvarilo Microsoft prvo treba kupiti Activision, što se dodatno zakompliciralo, a zatim i zadovoljiti čitav niz regulativa koje su u tom dijelu svijeta nepraštajuće i što nije proces koji se može obaviti u par dana.