CCP diže cijenu pretplate u popularnoj masovki EVE Online

Zbog navodno povećanih troškova održavanja i izrade novih sadržaja u EVE Onlineu, developeri su se odlučili na nimalo popularan potez podizanja cijena pretplate i Plexa

Damir Radešić nedjelja, 24. travnja 2022. u 19:45

EVE Online smo oduvijek cijenili kao unikatnu masovku koja je okupila impresivan broj vjernih pratitelja od koji je mnogi igraju od samog početka. Za razliku od sličnih MMO-a s instanciranim serverima, svi igrači EVE Onlinea žive u istom dijeljenom svijetu s gotovo 8.000 zvjezdanih sustava uz vrlo visok stupanj interakcije o čemu najbolje svjedoči bitka Bloodbath of B-R5RB u kojoj se tisuće igrača u jednom sustavu borilo 21 sat. U svakom slučaju, pravo remek djelo koje je godinama uspješno odolijevalo zubu vremena, no možda će svježa odluka developera napraviti ono što konkurencija nije uspjela.

Naime, prema novom priopćenju, od 17. svibnja će cijena pretplate porasti, što autori nazivaju "prilagodbom novim trendovima" koji direktno utječu na troškove razvoja zbog rastuće inflacije. Iako su primjeri novih cijena Omega pretplate navedeni u dolarima, povećanje će biti primijenjeno na sva tržišta na kojima se EVE Online igra.

Premda smo očekivali manju korekciju, moramo priznati da si je CCP dao prilično oduška kod formiranja novih cijena, pa umjesto dosadašnjih 14,95 dolara koliko košta mjesec pretplate, igrači će morati izdvojiti 19,99 dolara što je povećanje veće od 30 posto. Dakako, i paketi višemjesečnih pretplata su doživjeli korekcije, pa tako tri mjeseca umjesto 38,85 dolara košta 47,98 dolara, dok je 12 mjeseci pretplate skuplje za 18,50 dolara, odnosno, iznosi 149,90 dolara.

No tu poskupljenjima nije kraj, jer su "korigirane" i cijene Plexa, predmeta koji se može mijenjati za ISK, kredite u igri, ili se njime može platiti mjesečna pretplata. Doduše, poskupljenje je nešto blaže, pa je za cijenu od 4,99 dolara moguće dobiti 100 Plexa umjesto dosadašnjih 110, no sumnjamo da su igrači zbog toga išta zadovoljniji. Dapače, na Twitteru, Redditu i forumima igre se najavljuje masovni egzodus igrača, otkazivanje pretplate, pa čak i karata za nadolazeći Fanfest u svibnju.

Iako developeri tvrde da će u Omega pretplatu biti uključeni svi novi sadržaji na kojima rade, o njima trenutno nema nikakvih konkretnih informacija, zbog čega mnogi ovo poskupljenje smatraju nepotrebnim, a Council of Stellar Management, igrači koji kod developera zastupaju zajednicu i usmjeravaju CCP na važne stvari, kažu kako su se žestoko protivili novim cijenama nakon što su za njih doznali, ali uzaludno. Pratimo daljnji razvoj situacije.