Epic Games Store ovog tjedna besplatno dijeli Gloomhaven i ARK: Survival Evolved

Ekipa Epic Gamesa nastavlja s tjednim rotacijama besplatnih igara, pa su nam od jučer za uvrštavanje u kolekcije besplatno dostupni potezni RPG Gloomhaven i popularni ARK: Survival Evolved

Damir Radešić petak, 23. rujna 2022. u 12:57

Prema ustaljenom rasporedu kojim su nas razmazili proteklih godina, Epic Games Store je obnovio ponudu tjednih besplatnih igara, pa su jučer u popodnevnim satima na red došli Gloomhaven i ARK: Survival Evolved. Spomenute imamo priliku uvrstiti u kolekcije do 29. rujna za što je dovoljan samo aktivan korisnički račun i par klikova mišem, a naslijedit će ih malo manje poznata simulacija utrka dronovima The Drone Racing League, te indie platformer Runbow, kojeg je prema opisu najzabavnije igrati s prijateljima, iako su autori pripremili i 140 izazovnih nivoa za solo igranje.

Isprva stvoren kao igra na ploči za četiri igrača koja je prilikom nekoliko kampanja na Kickstarteru sakupila preko četiri milijuna dolara, Gloomhaven nas vodi u nepraštajući fantazijski svijet u kojem je svaka odluka kritična. Prema opisu, na raspolaganju nam je 17 plaćenika od kojih svaki ima svoje sposobnosti i zajedno zbrojeno, preko tisuću specijalnosti koje će nam poslužiti u izazovima.

Nakon što se nađemo u tamnicama, imamo izbor dvije karte za svakog lika od kojih možemo iskoristiti samo gornju polovicu jedne i donju druge, zbog čega je strateško planiranje unaprijed nužno. Karte su ključne za napredak, baš kao i pažljivo kretanje po heksagonalnoj mreži u preko 95 pričom vođenih misija, a obzirom na odlične kritike i činjenicu da Gloomheaven možete pokupiti besplatno, ne vidimo razlog da to i ne napravite klikom na link.

Premda sada već nadmašen od strane konkurencije, ARK: Survival Evolved još uvijek ima svoju vjernu publiku koja danonoćno pokušava preživjeti i odnijeti pobjedu u surovom svijetu. Kao i u svakom sličnom survivalu, krećemo goli i bosi, te su svi napori usmjereni prema prikupljanju resursa, izgradnji baze, opremanju i pripitomljavanju divljih zvijeri, odnosno raznih vrsta dinosaura.

Svaka radnja na terenu rezultira vrijednim iskustvom koje možemo pretočiti u nadogradnju raznih atributa, a obzirom da je ovo i svojevrsni simulator, morat ćemo paziti na životne potrebe našeg lika kao što su jelo i piće. U igri je veliki naglasak stavljen i na društvenu komponentu, pa solo igranje nije baš preporučljivo, obzirom da će se igrači na serverima ubrzo udružiti u klanove zbog bržeg napretka, a u svrhu preživljavanja, dozvoljeno je apsolutno sve, pa i pljačkanje slabijih susjeda. Uglavnom, ARK: Survival Evolved se na Epic Games Storeu besplatno nudi u osnovnom obliku, pa ako vam se svidi, lako dokupite dodatke.