Hellblade: Senua’s Sacrifice : Malo drugačija glavna junakinja

Razvojni tim Ninja Theory odlučio se pozabaviti temama o kojima se još uvijek vrlo rijetko razgovara, a uz to im je još pošlo za rukom to vrlo dobro napraviti

Mateja Šop nedjelja, 1. listopada 2017. u 00:00
INFO
Proizvođač/izdavač Ninja Theory
Žanr Akcijska avantura
Platforme PC, PS4

Tematike ljudske psihe i mentalnih bolesti još uvijek uglavnom spadaju pod tabue, pogotovo kad je igraći svijet u pitanju. Počele su se pojavljivati nešto češće u indie svijetu, no poznatiji i veći razvojni timovi i izdavači nisu se u to osjetljivo područje baš usudili upuštati.

Ninja Theory, razvojni tim poznat po radu na DmC: Devil May Cry, odlučio je to promijeniti radom na igri koju su nazvali Hellblade: Senua’s Sacrifice. O projektu govore već nekoliko godina, a glavna stvar koju su najavljivali jest to da će igrači dobiti izuzetno kvalitetno iskustvo, koje će im dugo ostati u sjećanju. Nije neobično da neki tim daje takve izjave, kao što nije neobično ni da igra podbaci ili razočara kad se konačno pojavi na tržištu. Drago nam je što možemo reći da je Ninja Theory ispunio, a i u nekim stvarima nadmašio očekivanja.

Glasovi u glavi

Senua je keltska ratnica, i jedini cilj koji joj je preostao u životu jest pronaći i spasiti dušu svojeg životnog partnera i ljubavnika, kojeg su u brutalnoj opsadi ubili Vikinzi. Priča ovako, na prvu, vjerojatno zvuči dosta standardno i ne pretjerano novo i uzbudljivo, no Senua nije nipošto tipična glavna junakinja. Na to mukotrpno i bolno putovanje zaputi se u potpunosti sama, no istovremeno nikad nije sama zbog glasova koje čuje u glavi.

Takvo stanje uma zove se psihoza, i to je ono što je razvojni tim htio približiti ljudima koji nikad ne bi trebali imati takve poteškoće. Kako bi to što vjernije napravili, surađivali su s raznim psiholozima i pacijentima koji pate od te psihičke bolesti, koji su podijelili svoja iskustva i takva stanja detaljno opisali. Rezultat je izuzetno impresivan te istovremeno zastrašujuć i vrlo nelagodan – ono što Senua čuje, čujete i vi. Glasovi vam nekad pomažu i govore što morate napraviti kako biste napredovali, no nekad vam govore stvari zbog kojih ćete preispitivati svoje poteze.

Sam je gameplay dosta jednostavan – uglavnom se svodi na istraživanje okoliša i rješavanje jednostavnih zagonetki, a uz to, ima i borbe koja je solidno odrađena, no koju ćete htjeti što brže odraditi kako biste saznali što će se sljedeće dogoditi. Sve je zapakirano u predivna i povremeno uznemirujuća okruženja, s napetom atmosferom koju upotpunjuju glazba te odlična i uvjerljiva gluma članice razvojnog tima koja je junakinji posudila svoje lice i glas.

Budući da Hellblade: Senua’s Sacrifice možete odigrati u roku od šest do osam sati, otkrivanje više detalja o tome što ćete iskusiti ne bi bilo u redu, jer je iskustvo jedinstveno i vrijedno vašeg vremena. Iako je život s takvom bolešću koja vam diktira svaki korak zapravo nemoguće točno iskusiti, Ninja Theory uspio je dočarati kako bi to približno moglo izgledati, i moramo priznati da nije nimalo ugodno.

Hellblade: Senua’s Sacrifice

  • Izgled
  • Atmosfera
  • Glavna junakinja
  • Prikaz psihičkih poremećaja
  • Pomalo repetitivna borba
Ocjena
89%