Legendarna arkadna igra Pong obilježava pola stoljeća postojanja

Pong je jedna od prvih globalno popularnih videoigara, stvoren kao digitalna dvodimenzionalna replika stolnog tenisa, a ovoga tjedna obilježava se točno 50 godina od njegove pojave

Sandro Vrbanus srijeda, 30. studenog 2022. u 18:05

Jednostavna arkadna igra u kojoj treba prebacivati "lopticu" s jedne strane ekrana na drugu, kao u pojednostavljenoj varijanti stolnog tenisa, pojavila se na tržištu prije 50 godina. Proizveo ju je legendarni Atari i lansirao 29. studenoga 1972. godine kao arkadnu elektroničku igru. Bila je to prva komercijalno uspješna računalna igra, a Atari ju je globalno proslavio iako je zapravo bila "posuđena" s igraće konzole Magnavox Odissey. No, mjesto u povijesti joj je zacementirano i redovito se nalazi na svim povijesnim pregledima najboljih ili najpopularnijih videoigara u povijesti.

Od Nintenda do Applea

Ovoga tjedna, dakle, obilježava se pola stoljeća Ponga, a moglo bi se reći i pola stoljeća komercijalizacije igara kakve poznajemo. Pong je od tada dobio bezbroj varijanti na konzolama, računalima i svim mogućim uređajima, a danas u vijestima završi kada ga, primjerice, uspješno zaigraju umjetno uzgojene neuronske mreže načinjene od živih stanica – upravo to nedavno je uspjelo, američkom biotehnološkom startupu Cortical Labs.

Prema mišljenju mnogih, upravo je Pong najzaslužniji naslov koji je u globalnu orbitu lansirao velikana industrije, Nintendo, pa mu ta japanska kompanija može zahvaliti što danas uopće postoji. Isto tako, Pong je imao ključnu ulogu u povijesti Applea, jer je Steve Wozniak upravo na njemu pokazao svoje vještine, složivši računalo koje vrti Pong na tada iznimno malenih 30-ak čipova. Kasnije je taj njegov uradak završio u Atarijevim proizvodima, a bio je jedna od prvih komercijalnih suradnji njega i Stevea Jobsa.

Ako vam je Bugov ili Pongov rođendan izazvao nostalgiju, Pong i dalje možete zaigrati izravno iz preglednika, i to na ovom mjestu.

📷 Arosio Stefano/Museo de Informática/Wikimedia
Arosio Stefano/Museo de Informática/Wikimedia