Nakon GTA VI, procurili novi materijali i iz Diabla IV, makar sumnjamo da je riječ o slučajnosti

Tijekom vikenda smo imali situaciju kada su unutar jednog dana procurili materijali iz Grand Theft Auta VI i Diabla IV koji su se masovno proširili društvenim mrežama

Damir Radešić utorak, 20. rujna 2022. u 13:15

Dok je za neke vikend bio vrijeme odmora od radnog dijela tjedna, u Rockstaru su se očito jako znojili i u konačnici potvrdili autentičnost ukradenih materijala iz Grand Theft Auta VI o čemu smo jučer pisali. Tu priči o materijalima igara koje su još uvijek u razvoju nije kraj, obzirom da se nakon par sati na Redditu pojavio link na video zapise iz Diabla IV koji prikazuju konkretnu igrivost iz radne inačice ovog akcijskog RPG-a.

Koliko će ono što smo vidjeli biti uistinu prisutno u finalnom izdanju Diabla IV, trenutno je teško tvrditi, no činjenica jest da čitava snimka djeluje autentično, zajedno s prigodnim smanjenim korisničkim sučeljem, zgodnom umanjenom kartom i popisom zadataka, inventarom nakrcanim žutim i plavim predmetima, te mnoštvom akcije koja se odvija na ekranu.

Barbarian kojeg je igrač vodio je baš onakav kakvog i priželjkuju svi koji su ovog divljaka vodili u ranijim poglavljima serijala, uz svu brutalnost i razornost koju donose njegovi specijalni napadi, a primjetno je i kako su neki dijelovi direktno preuzeti iz Diabla III, kao i nedavnog Diabla: Immortal koji unatoč nezadovoljstvu većine igrača, autorima donosi nevjerojatnu zaradu.

Kako god bilo, dok je Rockstar djelovao promptno i uklonio ukradene snimke, doduše, poplava se više nije mogla spriječiti, Blizzard još uvijek nije reagirao. Dapače, snimke su i dalje dostupne na YouTubeu ili putem linka na Redditu i možete ih pregledati ili preuzeti mirne duše, a mišljenja smo kako je ovo možda bilo i namjerno napravljeno u svrhu marketinškog podizanja prašine.

Za razliku od materijala GTA VI koji su ukradeni od nepoznatog počinitelja, oni iz Diabla IV imaju jasan vodeni žig s natpisom "Private test build", te unikatnim brojem po kojem je lako prepoznati krivca koji je sudeći po pozadinskim zvučnim signalima na Discordu streamao igranje i netko, ne nužno ta osoba, je snimku pustila u javnost.

Ponovo kažemo, moguće da je čitava priča splet nespretnih okolnosti, ali i pomno izrežirani marketing, obzirom da smo ove godine svjedočili masovnoj poplavi materijala iz Call of Dutya: Modern Warfare II koje navodno nismo trebali vidjeti, ali eto, svatko malo je nešto novo "procurilo". Izgledno je da je za propagandnu mašineriju obje igre zadužen isti odjel obzirom da su i Blizzard i Infinity Ward pod upravljačkom palicom Activisiona, pa nam se takav scenarij čini više no realnijim.