Pyre: Nešto potpuno drugačije

Nezavisni razvojni tim koji se proslavio prije šest godina, odlučio je s trećom igrom otići u malo drugačijem smjeru te isprobati nešto novo, a rizik im se definitivno isplatio

Mateja Šop utorak, 10. listopada 2017. u 00:00
INFO
Proizvođač/izdavač Supergiant Games
Žanr RPG
Platforme PC, PS4

Iako indie igre možda nisu vaš stil, izgledi da ste čuli za Bastion vrlo su veliki. Prvijenac Supergiant Gamesa gotovo je odmah postao voljeni klasik s posebnim, predivnim izgledom, i naratorom koji je bio melem za uši. Nakon toga izdali su Transistor, koji je imao sličan utjecaj na igraću publiku, a sada je na red došlo nešto potpuno drugačije.

Pyre na površini izgleda kao i druge dvije igre ovog razvojnog tima – predivna grafika i svijet, odlična glazba i zanimljiva priča, no gameplay i način na koji se sve spaja i odvija, nešto je posebno i razlikuje se i od njihovih igara, ali i od drugih koje trenutačno možete zaigrati.

RPG i sportska igra u jednom

Supergiant svoju je igru javnosti predstavio kao RPG u kojem upravljate grupom ljudi, no uglavnom ćete se baviti čitanjem i interakcijom s likovima u tekstualnom obliku, a sam gameplay zapravo je nešto nalik košarci koju igrate tri na tri.

U “borbu” sa sobom vodite tri lika iz svoje grupe, a svaki od njih ima svoju klasu. U početku krećete upravo s tri, a zatim se vašoj bandi prognanika pridružuje još likova. Akcija se odvija na raznolikim terenima, a sa svake strane se nalazi “pyre”, odnosno lomača koju morate ugasiti kako biste pobijedili. Ono što je zanimljivo jest to da iako vam se dogodi da vas umjetna inteligencija porazi, priča se nastavlja. Možete doći do kraja priče ako izgubite apsolutno svaki susret.

Trebat će vam neko vrijeme da se naviknete na cijeli taj koncept i pravila, i ponekad zna biti pomalo naporno odrađivati te obrede, kako ih igra zove, no priča i likovi ono je što će vam biti mnogo bitnije. Svaki lik vrlo je razrađen, pa čak i oni protiv kojih se borite za priliku izlaska iz prognanstva imaju svoje više ili manje srcedrapajuće priče te ćete nekad možda i htjeti pustiti da vas pobijede.

Ako se možda nađete na strani da vam je cijela ta stvar prejednostavna, nakon nekoliko sati igranja dobit ćete prije svakog obreda mogućnost uključivanja dodatnih izazova – neprijatelji brže reagiraju, vaša lomača ima manje zdravlja, ili njihova više odmah od početka, i tome slične modifikatore. To znači da u igri mogu uživati oni koji samo žele saznati što će biti s likovima i što taj šareni, ali opasan i misteriozan svijet krije, kao i oni koji vole da im igre pružaju izazove.

Iskustvo za pamćenje

Mnogi igrači sigurno nisu očekivali ovakav razvoj događaja, a ima i onih koji smatraju kako se ne radi o pravoj igri Supergianta. No, moguće je da im je to zapravo najbolji uradak do sada. Zaista su stvorili nešto posebno – priču, svijet i likove koji će vam ostati u sjećanju dugo nakon što završite s kampanjom, a s obzirom na to da možete donijeti mnogo različitih odluka, moguće je da ćete odraditi više od jednog prelaska.

Osim kampanje, postoji još i Versus Mod koji je, nažalost, moguće igrati u lokalnom multiplayeru, no tko zna, možda razvojni tim nakon nekog vremena ubaci i online mod. U svakom slučaju, volite li Supergiant ili ne, Pyre je jedna od onih posebnih igara koju bi definitivno trebalo iskusiti.

Pyre

  • Priča
  • Likovi
  • Glazba
  • Izgled
  • Atmosfera
  • Borba zna biti naporna
Ocjena
91%