Tencentova će tehnologija skenirati lica maloljetnika u svrhu zaštite od ovisnosti o videoigrama

Osim za provjere kod igranja videoigara, predlaže se da se ova tehnologija koristi i kod verifikacije dobi kod kupovanja stvari za odrasle na internetskim trgovinama

Matej Markovinović utorak, 13. srpnja 2021. u 13:57

Kineski tehnološki konglomerat Tencent, objavio je da će koristiti sustav prepoznavanja lica u svrhu sprečavanja maloljetnika da igraju videoigre u kasnim noćnim satima tvrdeći da će se tako spriječiti ovisnost koja uveliko zabrinjava kineske vlasti.

Naime, prije dvije je godine u Kini uvedeno ograničenje maloljetnicima za igranje videoigara, pa od tada mobilne igre smiju igrati najviše 90 minuta radnim danom, dok je vikendom i praznicima situacija nešto opuštenija te se tada mogu zabavljati čak tri sata. No, kako bi se prema kineskoj vladi uistinu spriječila ovisnost i negativan učinak videoigara na mentalno te fizičko zdravlje, igranje je u potpunosti zabranjeno između 22 sata i 8 sati ujutro.

Budući da su domišljati maloljetni Kinezi smislili način za prevaru ovog sistema, Tencent je napravio tehnologiju prepoznavanja lica zvanu „ponoćna patrola“, koja će se zasad implementirati u preko 60 popularnih mobilnih igara.

Kako prenosi The Verge, ako „ponoćna patrola“ otkrije da korisnik igra videoigru duže vrijeme nakon ponoći ili pak troši velike količine novca na mikrotransakcije, automatski će zatražiti od korisnika provjeru identiteta prepoznavanjem lica, da bi se uvjerili da se ne radi o maloljetniku kojem je igranje zabranjeno.

Navodi se da će se za prepoznavanje lica koristiti podaci iz postojeće kineske nacionalne baze podataka s fotografijama građana, pa Tencent neće pohranjivati niti jedan novi sken. No, valja istaknuti, da će korisnik moći odbiti skeniranje lica, pa će u tom trenutku automatski biti izbačen iz videoigre jer će ga se tretirati kao maloljetnika.Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi