Tvorac cheatova za Call of Duty mora platiti Activisionu 14,5 milijuna dolara odštete

Osim velike naknade štete, EngineOwning je dužan 292.000 dolara sudskih troškova, te mora predati domenu u ruke Activisiona

Damir Radešić petak, 31. svibnja 2024. u 17:15

Activision, kao i svaki izdavač i developer koji u ponudi ima kakav kompetitivni multiplayer naslov, vodi konstantnu borbu protiv varalica. Premda se čini kako su njihovi napori da servere Call of Dutya održe "čistima" uzaludni, te da je ovaj problem stalno prisutan, nedavno su izvojevali veliku sudsku pobjedu protiv EngineOwninga, tvrtke koja je prodavala softver namijenjen varanju u raznim igrama, uključujući Call of Duty Warzone i Modern Warfare 3.

Premda se Activision već ranije tužakao s ovim tvorcima cheatova i prošle godine dobio presudu uz 3 milijuna dolara odštete, EngineOwning je očito nastavio s radom, no izgledno je da je netom završena parnica vjerojatno i posljednja.

Naime, sud je presudio kako je EngineOwning dužan Activisionu 14,5 milijuna dolara na račun počinjene štete, kao i dodatnih 292.000 dolara sudskih troškova. Uz to, moraju predati domenu u vlasništvo Activisiona, koji će je očito ugasiti i na taj način zauvijek zaustaviti rad ovih tvrdoglavih programera.

Hoće li se spomenuti odlučiti na žalbu na koju imaju pravo i kako će ova priča završiti, ostaje da vidimo, no činjenica jest da je riječ o velikoj pobjedi, ne samo Activisiona, već i svih tvoraca multiplayer igara koje proizvodi tvrtki poput EngineOwninga godinama truju.