Uskrsli MicroProse najavio WarBirds 2020

Najava novog poglavlja serijala Warbirds nas nije iznenadila u tolikoj mjeri koliko činjenica da je kao suizdavač potpisan MicroProse, tvrtka koja je zatvorena prije punih 15 godina

Damir Radešić četvrtak, 21. veljače 2019. u 17:40

Posljednje izdanje franšize Warbirds je objavljeno na Steamu prije četiri godine pod imenom WarBirds 2016, da bi krajem prošle godine dobilo obnovljenu verziju WarBirds - World War II Combat Aviation - 2018. Riječ je o simulaciji borbenih zrakoplova iz razdoblja Drugog svjetskog rata koja nije privukla posebnu pažnju igrača koji joj zamjeraju štošta, počevši od grafike koja je zastarjela, do nezgrapnih kontrola i sustava pretplate. Naime, osim solo komponente koja donosi dvadesetak trenažnih misija, dvanaest trenutnih akcija i podesivi Free Flight način igranja, multiplayer komponenta WarBirds Online je samo prvi mjesec besplatna, dok je nakon isteka moguće kupiti pretplatu na jedan dan, tjedan ili mjesec što cjenovno varira od 2,99 do 15,95 dolara. Valja naglasiti kako Warbirds kao serijal postoje od 1995. godine i potpisuje ga ekipa iEntertainment Networka predvođena "Wild Bill" Stealeyem koji se razišao s MicroProseom nakon što ga je pomogao osnovati.

iEntertainment Network su novim priopćenjem najavili WarBirds 2020 koji bi se prema planu u verziji za PC trebao pojaviti ove jeseni, dok će mobilna verzija zaživjeti iduće godine. Uz korištenje Unreal Enginea 4, autori najavljuju vjerne prikaze interijera i eksterijera zrakoplova, kao i novu tehnologiju kojom će stvarne lokacije vjerno prebaciti u svijet igre, te mjesečne povijesne događaje na masivnim geografskim područjima poput Europe ili Japana. Kako se u čitavoj priči našao MicroProse, nije pretjerano jasno, no činjenica jest da će prema priopćenju upravo oni biti suizdavač ovog novog poglavlja Warbirdsa.

Naime, nakon osnutka od strane Billa Stealeya i Sida Meiera 1982., MicroProse je objavio niz uspješnica uključujući serijale Civilization i X-COM koji i danas dobivaju nova izdanja. MicroProseova agonija kreće 1993. godine kada gube većinu britanskog osoblja i postaju podružnica Spectrum HoloBytea koji nastavljaju s rezanjem troškova. Sid Meier, Jeff Briggs i Brian Reynolds napuštaju tvrtku i 1996. osnivaju Firaxis Games, dok Microprose 1998. prelazi u ruke Hasbro Interactivea uz zatvaranje američkih razvojnih studija, da bi 2002. novi gazde iz Infogramesa zatvorili glavni ured u Velikoj Britaniji, te naredne godine i samo sjedište u Marylandu. Microprose se isključivo kao ime spominjao još dva puta, 2007. kod prodaje Interactive Game Groupu, te 2010. kada je prešao u vlasništvo Cybergun Groupa i od tada o njemu nismo čuli ni riječi sve do danas. Tko ih je i kako ponovo oživio ostaje nepoznanica, no njihov novi CEO David Lagettie je povodom zajedničke objave izjavio kako je iznimno uzbuđen raditi sa starim liscem Stealeyem na novoj generaciji Warbirdsa uz korištenje moderne tehnologije, dok potonji partnerstvo s tvrtkom koju je prije 37 godina osnovao smatra zabavnim.