Valve se nije šalio, Counter-Strike: Global Offensive je jučer nadograđen na Counter-Strike 2

Kao što je prije tjedan dana Valve dao naslutiti, više od desetljeća star Counter-Strike: Global Offensive je jučer dobio nasljednika, Counter-Strike 2

Damir Radešić četvrtak, 28. rujna 2023. u 11:55

Counter-Strike: Global Offensive odlazi u povijest, iako je više od deset godina na samom vrhu najigranijih igara na Steamu. Nakon višemjesečnog ograničenog testiranja nasljednika kojem su mogli pristupiti samo igrači s pozivnicama, Counter-Strike 2 je jučer i službeno zaživio i zamijenio prethodnika, odnosno, isti je nadograđen na novu verziju. Ako je i postojala ikakva nada da će stara i nova verzija raditi zajedno, Valve ju je ugasio prigodnim tweetom (X-om?), te se igrači moraju pomiriti s činjenicom da je novo doba CS-a započelo, baš kao što smo se morali pomiriti s nepotrebnom promjenom imena servisa na kojem je isti objavljen.

Kako smo pisali, grafički i tehnološki napredak je ostvaren prebacivanjem na grafički engine Source 2 u čemu je svoje prste imala Nvidija koja nije propustila priliku promovirati svoju tehnologiju Reflex koja smanjuje latenciju unutar sustava do 35 posto i time omogućava veću brzinu izvođenja reakcija igrača. U nešto opsežnijem članku, Nvidija se osvrnula na prednosti korištenja Reflexa i njihovih grafičkih kartica serije 40 RTX uz prigodne grafikone i statistike kojima obrazlažu svoje riječi, ali i napominju da kupnjom istih nećete postati vrhunski igrač, ali ćete imati veće šanse za pobjedu.

Uz nadogradnju na Source 2 stižu i manje ili veće promjene na mapama, dodani su novi dimni efekti koji reagiraju na prolazak igrača i fijukanje metaka, precizniji sustav kretanja i ciljanja, kao i izmjene u zvučnim efektima što je sve navodno bolje nego ranije. Krajnju presudu će dati sami igrači čiji se broj na serverima vrti na oko milijun duša, plus-minus 200.000 u svakom trenutku i nema sumnje da će njihove povratne reakcije oblikovati daljnju budućnost Counter-Strikea 2.