Video igra bubnjara Grateful Deada jača kratkoročno pamćenje starijih

Igra Rhythmicity, razvijena u suradnji s Mickeyjem Hartom, pružila je novi dokaz kako se kognitivne sposobnosti starijih osoba doista mogu poboljšati

Mladen Smrekar ponedjeljak, 10. listopada 2022. u 18:42

Ne samo da su zabavne, neke video igre doista mogu pomoći očuvanju naših kognitivnih sposobnosti. To je dokazala i studija neuroznanstvenika Kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu (UCSF) o učincima video igara na ljude u dobi između 60 i 79 godina.

Jasan dokaz

Istraživači su ih podijelili  u dvije skupine: jedna je igrala igru ​​glazbenog ritma zvanu Rhythmicity, dok je druga igrala uobičajenu igru ​​pretraživanja riječi, 20 minuta dnevno, pet dana u tjednu kroz osam tjedana.

EEG očitanja pokazala su povećanu aktivnost u gornjem tjemenom režnju
EEG očitanja pokazala su povećanu aktivnost u gornjem tjemenom režnju

Razlika između dviju skupina bila je očita: kod onih koji su igrali Rhythmicity primijećen je značajni napredak u kratkoročnom pamćenju i prepoznavanju lica. To je jasan dokaz kako se vježbanje glazbenog ritma može iskoristiti za izvedbu u neglazbenom zadatku, tvrde istraživači.

U suradnji s Hartom

Rhythmicity, igra razvijena u suradnji s Mickeyjem Hartom, bubnjarom legendarne grupe Grateful Dead, koristi vizualne tragove za treniranje ritma. Tempo, složenost i potrebna preciznost prilagođavaju se napredovanju igrača. 

U izradi video igre sudjelovao je i Mickey Hart, bubnjar Grateful Deada
U izradi video igre sudjelovao je i Mickey Hart, bubnjar Grateful Deada

Za analizu rezultata eksperimenta korištena je elektroencefalografija (EEG), a očitanja su pokazala povećanu aktivnost u gornjem tjemenom režnju, području mozga povezanom s glazbom za čitanje iz vida i kratkoročnim vizualnim pamćenjem.

Desetljeće istraživanja

Mogućnosti video igara u održavanju i poboljšavanju kognitivnih sposobnosti istražuju se od 2013. kad je otkriveno da samo četiri tjedna igranja igre NeuroRacer može značajno poboljšati smanjene mentalne sposobnosti te poboljšati pažnju i radnu memoriju kod starijih osoba.

Potom je otkriveno kako igra Body-Brain Trainer može poboljšati krvni tlak, ravnotežu i pozornost kod starijih osoba. U tom slučaju, podaci o otkucajima srca neprestano su se vraćali softveru kako bi se igra mogla prilagoditi razinama tjelesne spremnosti sudionika.

Pokazalo se i kako igra virtualne stvarnosti Labyrinth može poboljšati dugoročno pamćenje kod starijih osoba nakon četiri tjedna treninga.

Elektroencefalografska očitanja mozgova starijih osoba koje su igrale Rhythmicity
Elektroencefalografska očitanja mozgova starijih osoba koje su igrale Rhythmicity

Mentalna oštrina

Pad kognitivne kontrole često dolazi sa starenjem, ali ove igre dokazuju kako postoje načini da se održi mentalna oštrina. Iako koriste iste temeljne adaptivne algoritme i pristup, ove igre koriste vrlo različite vrste aktivnosti, kažu neuroznanstvenici. A svaka od njih pokazuje  da se kognitivne sposobnosti starijih doista mogu poboljšati.