Započela Minecraft Ray Tracing Beta, igra nije nikad bolje izgledala

Prije par dana su Nvidia i Mojang pokrenuli betu za ovu izuzetno popularnu igru koja ubacuje podršku za Ray Tracing, a svi oni koji imaju karticu iz serije 20 mogu isprobati novu verziju igre

Mateja Šop subota, 18. travnja 2020. u 18:00

S najnovijom serijom grafičkih kartica Nvidia je ubacila podršku za tehnologiju imena Ray Tracing, a iako je serija 20 na tržištu već gotovo dvije godine, jako malo igara ju koristi. Među prvima bila je Battlefield V, dobili smo posebnu verziju Quakea II, a Remedy je svoju već impresivnu igru Control dodatno uljepšao. Uz par drugih, ovog tjedna se RTX zabavi pridružio Minecraft, što je bilo pomalo neobično, jer igra nije baš poznata po izgledu. Od izlaska 2009. godine dobivala je poboljšanja i modding zajednica ju je grafički uljepšavala, no Nvidia i Microsoft su sada to podignuli na novu razinu.

Svi igrači koji u svojim računalima imaju neku karticu iz serije 20, neovisno o tome radi li se o desktopu ili laptopu, mogu sudjelovati u otvorenom beta testu za Minecraft with RTX i vidjeti kako se njihove konfiguracija nose s ovom tehnologijom gladnom resursa. Najprije bacite oko na trailer:

Osim glavnog uvjeta, koji je RTX kartica, ovo su minimalni sistemski zahtjevi koje morate zadovoljiti:

  • Procesor: Intel Core i5, ekvivalent ili nešto bolje
  • Memorija: 8 GB ili više
  • HDD: 2 GB prostora za igru i sve svjetove i pakete resursa
  • Operativni sustav: 64-bitni Windows 10

Ako imate sve navedeno, morate još riješiti par koraka prije nego što možete uživati u tom realističnom osvjetljenju. Morate preuzeti i instalirati sve nadogradnje za Windows 10, nakon čega na red dolazi driver posebno pripremljen za ovu igru i nužan je za korištenje Nvidia DLSS 2.0, a za kraj morate imati Minecraft za Windows 10, koji možete kupiti u Microsoftovoj trgovini ili putem službenih stranica. Kada ste sve to riješili, preostalo je preuzeti Xbox Insider Hub aplikaciju i slijediti ove korake kako biste sudjelovali u beti. Mojang napominje da ćete možda morati izbrisati i opet instalirati igru, pa da svi igrači koji ne žele izgubiti svjetove koje su istraživali da ih kopiraju i negdje sačuvaju.

Kada ste sve riješili i upali u betu, moći ćete preuzeti šest svjetova koji su posebno pripremljeni za demonstraciju RTX-a. Mojang je u suradnji sa šest tvoraca pripremio tri avanture, jedan Survival Spawn, jedan kreativan i jedan u kojem ćete moći testirati svoje pakete tekstura. Na stranicama koje je pripremila Nvidia možete proučiti kako izgleda igra sa i bez RTX-a ili možete kroz ovaj video pogledati sve svjetove:

Naravno, to sve zvuči odlično u teoriji i izgleda izvrsno, ali oni koji nemaju 2080 Super i Intelov i9 procesor neće baš moći toliko uživati. Nvidia i Mojang će, naravno, za vrijeme bete i do izlaska konačne verzije poboljšavati performanse, optimizirati i ispravljati bugove, ali trenutno je situacija ovakva ako imate zvijer od računala:

Za širu upotrebu ove tehnologije morat ćemo pričekati novu generaciju konzola - i Xbox Series X i PlayStation 5 imat će Ray Tracing rješenje koje će napraviti AMD - ali ovo je dobar korak u tom smjeru. Ako igrate Minecraft inače i zadovoljavate uvjete koji su postavljeni, možete barem vidjeti sami kako to izgleda i koliko se isplatilo uložiti u grafičku karticu s podrškom za ovu tehnologiju. Ako želite biti u toku, pratite službene stranice za sve novosti.