Preminuo je astronaut Ken Mattingly, jedan od heroja misije Apollo 13

Mattingly je bio aktivan sudionik NASA-inog programa Apollo, a javnosti je najpoznatiji po činjenici da je zbog sumnje u bolest otpao iz misije Apollo 13, pa kasnije bio ključna osoba u njezinom spašavanju

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 6. studenog 2023. u 15:00
Mattingly tijekom lansiranja Apolla 13 📷 NASA
Mattingly tijekom lansiranja Apolla 13 NASA

Protekloga vikenda objavljeno je da je 31. listopada, u dobi od 87 godina, preminuo bivši NASA-in astronaut Ken Mattingly, jedan od najistaknutijih sudionika svemirskog programa Apollo.

Punim imenom Thomas Kenneth Mattingly II, rođen je 1936. godine u Chicagu, a karijeru je započeo kao mornarički pilot. NASA-i se pridružio u sklopu treninga za astronaute s klasom 1966. godine, a 1972. godine bio je pilot misije Apollo 16. Nikada nije hodao Mjesecom kao njegovi kolege, već je tijekom te misije ostao u orbiti u zapovjednom modulu. Tijekom povratka na Zemlju, obavio je i svemirsku šetnju izvan letjelice u dubokom svemiru, tijekom koje je radio na izvlačenju filma iz kamere te podatkovnih zapisa iz znanstvenog modula kapsule.

Od Apolla do Space Shuttlea

Unatoč tom putovanju do Mjeseca, Mattingly je ipak više ostao upamćen po svojoj ulozi tijekom misije Apollo 13. Izvorno je bio odabran za pilota zapovjednog modula i prošao je cijeli pripremni proces. No, samo tri dana prije lansiranja, zbog izloženosti rubeoli i sumnje na zarazu, skinut je s popisa posade, a na njegovo je mjesto došao astronaut Jack Swigert.

Nesuđena posada misije Apollo 13: Ken Mattingly u sredini, Jim Lovell lijevo, Fred Haise desno 📷 NASA
Nesuđena posada misije Apollo 13: Ken Mattingly u sredini, Jim Lovell lijevo, Fred Haise desno NASA

Apollo 13 je nekoliko dana iza toga zapao u poznate probleme. Misija spuštanja na Mjesec zamijenjena je misijom spašavanja trojice astronauta. Budući da je bio detaljno upoznat sa svemirskom letjelicom, Mattingly je pozvan upomoć te je postao jedna od ključnih osoba za rješavanje tehničkih izazova povratka oštećenog svemirskog broda na Zemlju, pogotovo kad je bila riječ o štednji dostupne energije. U kultnom filmu Apollo 13 Mattinglyja je utjelovio glumac Gary Sinise.

Ken Mattingly je tijekom svoje dugogodišnje karijere u NASA-i prošao put od misije Apollo 8, gdje je bio pričuvni član posade. Bio je i jedan od pričuvnih pilota zapovjednog modula, koji je trenirao paralelno s posadom Apolla 11, prve misije koja je dovela ljude na Mjesec. Nakon "avanture" Apolla 13 i vlastitog leta u misiji Apollo 16, Mattingly je ostao u NASA-i sve do ere Space Shuttlea, programa u kojem je radio kao jedan od direktora razvoja.

Svemirska šetnja izvan Apolla 16 📷 NASA
Svemirska šetnja izvan Apolla 16 NASA

U konačnici je zapovijedao i Space Shuttleom Columbia u misiji STS-4 1982., te Space Shuttleom Discovery u misiji STS-51-C 1985. godine. To mu je bio treći i posljednji svemirski let. Nakon njega umirovio se iz NASA-inog svemirskog programa te preselio u privatni sektor, gdje je radio u poznatim aeronautičkim kompanijama, kao što su Grumman, General Dynamics i Lockheed Martin. Među ostalim priznanjima, bio je i član Astronautske kuće slavnih od 1997. godine.