Pilotirajući poginuo umirovljeni astronaut Bill Anders, autor fotografije Izlazak Zemlje

Astronaut s misije Apollo 8, koji je snimio jednu od najpoznatijih fotografija ikad, ovoga petka poginuo je u padu svojeg privatnog zrakoplova u američkoj saveznoj državi Washington, u svojoj 90. godini

Sandro Vrbanus subota, 8. lipnja 2024. u 22:22

Protekloga petka u zrakoplovnoj je nesreći kod otočja San Juan u američkoj saveznoj državi Washington život izgubio pilot privatnog zrakoplova. Možda ta vijest ne bi toliko odjeknula svijetom, da nije bila riječ o jednome od NASA-inih umirovljenih astronauta iz programa Apollo, onome koji je tijekom misije Apollo 8 snimio vjerojatno jednu od najpoznatijih fotografija u povijesti. Izlazak Zemlje (Earthrise), a k tome u vrijeme smrti sam je upravljao svojim zrakoplovom u poznoj dobi od čak 89 godina.

Bogata karijera

William Alison Anders rođen je 17. listopada 1933., bio je generalbojnik Ratnog zrakoplovstva, elektroinženjer i nuklearni inženjer, pilot, astronaut i kasnije poslovni čovjek. Najznačajniji njegov doprinos NASA-i bio je sudjelovanje u misiji Apollo 8, u kojoj je bio pilot lunarnog modula. U svemirskom je brodu deset puta obletio Mjesec, a za vrijeme leta posada se bavila snimanjem i fotografiranjem – pa su u jednoj od orbita ugledali i "izlazak Zemlje" iza Mjesečevog horizonta.

Earthrise (24.12.1968.) 📷 Bill Anders
Earthrise (24.12.1968.) Bill Anders

U tim su trenucima Anders i kolega mu Frank Borman u rukama imali fotoaparate, pa su fascinantan prizor i snimili – no, tek je naknadna "istraga" pokazala da je upravo Anders u rukama imao fotoaprat s filmom u boji, pa je njemu pripisano autorstvo danas legendarne fotografije.

Povodom 50. obljetnice njezinog nastanka, na Badnjak 2018. godine, NASA je objavila i video u kojem su rekonstruirali legendarno fotografiranje Zemlje uz izvorne audio snimke, gdje možete čuti i Andersov glas. "Prešli smo toliki put da istražimo Mjesec, a najvažnije što smo otkrili bila je Zemlja", rekao je po završetku misije.

"Bill je započeo svoju karijeru kao pilot Ratnog zrakoplovstva, a 1964. izabran je da se pridruži NASA-inom astronautskom korpusu, služeći kao pomoćni pilot za letove Gemini XI i Apollo 11, te kao pilot lunarnog modula za Apollo 8. On ne samo da je doživio nove stvari, već je inspirirao generaciju za generacijom da vide nove mogućnosti i nove snove – da putuju Zemljom, svemirom i nebom. Kad Amerika vrati astronaute na Mjesec u misiji Artemis i naposljetku krene dalje na Mars, nosit ćemo sjećanje i nasljeđe na Billa sa sobom", poručio je prvi čovjek NASA-e Bill Nelson u izjavi povodom Andersove smrti.

Ovaj umirovljeni astronaut i pilot letio je do kraja života te poginuo čineći upravo ono što je najviše i volio. Letio je vlastitim "oldtimerom", jednomotornim zrakoplovom Beechcraft T-34 Mentor, propelercem izvorno izrađenim za potrebe treninga vojnih pilota. Iz za sada nepoznatih razloga, Andersov je zrakoplov pao u priobalje otoka Jones nešto prije podneva po lokalnom vremenu. Tijelo pilota nešto kasnije pronašla je lokalna Obalna straža.

Pokojni Anders 1968. je, s posadom Apolla 8, bio proglašen osobama godine časopisa Time, a fotografija Izlazak Zemlje proglašena je najutjecajnijom fotografijom iz područja zaštite okoliša u povijesti.