130.000 skeniralo rožnice za Worldcoin

Navodno zamišljen kao digitalna varijanta univerzalnog osnovnog dohotka, Worldcoin traži od potencijalnih primatelja da skeniraju šarenicu da bi dobili svoju porciju digitalne valute, jednom, u budućnosti

Drago Galić subota, 23. listopada 2021. u 19:15

U mnoštvu kriptovaluta koje se mnnože na dnevnoj bazi, Worldcoin se izdvaja po tome što slijedi filozofiju univerzalnog osnovnog dohotka, ideje da svi ljudi na svijetu trebaju imati neka stalna zajamčena primanja bez obzira rade li ili ne, odnosno „besplatni novac“, kako je to netko objasnio. Dosadašnji testovi s implementacijom UOD-a na manjim, lokalnim razinama unutar gradova ili općina uglavnom su dali dobre rezultate diljem svijeta i nisu potaknuli ljude da „ništa ne rade“ i samo čekaju da im „novac padne s neba“, već su imali ponajprije pozitivan učinak na psihičko zdravlje i povećali osjećaj sreće i sigurnosti u primatelja, a ovi su i dalje uglavnom radili i zapošljavali se kao i prije „besplatnog novca“. Ipak, u svim slučajevima do sada radilo se o pravim, državnim valutama, a ne o kriptovalutama.

Worldcoin planira biti digitalna verzija UOD-a (poznatog i pod engleskim akronimom UBI – Universal Basic Income), a da bi ste došli na listu primatelja, potrebno je prvo – skenirati šarenicu oka. U tu svrhu je Worldcoin do sada distribuirao 30-tak „Orbova“ – uređaja za skeniranje šarenica – diljem svijeta, a od idućeg mjeseca namjerava distribuirati 4.000 ovakvih uređaja tjedno isto tako diljem svijeta.

Ideja je, tvrde u Worldcoinu, da jedan te isti korisnik ne dobije više puta što mu pripada, a sken šarenice se, tvrde, nigdje ne sprema već se konvertira u alfanumerički niz koji ga jedinstveno identificira, a nakon toga se sama slika skena briše.

Do sredine ovog tjedna za Worldcoin se prijavilo preko 130.000 potencijalnih primatelja, a vrijednost tvrtke koja stoji iza projekta, Tools for Humanity, investicijski fond Andreessen Horowitz koji je u nju uložio 25 milijuna dolara, procijenio je na milijardu dolara.

Worldcoin, prema pisanju Ars Technice, namjerava podijeliti 10 milijardi kovanica, od čega će 80% ići krajnjim korisnicima, 10% investitorima u tvrtku, a 10% ostaje tvrtki za poslove razvoja mreže. Planiraju dosegnuti milijardu korisnika unutar prve dvije godine rada.

Kada će „Orb“ doći do Hrvatske ne zna se, a kad dođe bit će zanimljivo vidjeti koliko „naš narod“ vjeruje u skeniranje šarenica.

 

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi