Amazon pokreće Your Books, vlastitog konkurenta Goodreadsu

Amazon je najavio proširenje mogućnosti svoje platforme koje će dobiti nekoliko značajki vezanih upravo uz knjige

Tomislav Stanković petak, 15. prosinca 2023. u 21:49
📷 Image: Freddie Marriage, Unsplash
Image: Freddie Marriage, Unsplash

Značajka Your Books će služiti kao organizator svih kupljenih, posuđenih i spremljenih knjiga, uključujući tiskana izdanja kao i Amazonove Kindle i Audible naslove.

Osim organizacije trebala bi pomoći i u otkrivanju i preporukama drugih knjiga koje bi se korisnicima mogle svidjeti, a koje se mogu spremiti na popise želja.

Prema navedenom Your Books se preklapa sa Amazonovom platformom za recenzije knjiga Goodreads koju je preuzeo 2013. godine. Ipak, umjesto čitanja recenzija drugih korisnika Goodreadsa, ovdje će se nalaziti recenzije Amazonovih kupaca.

Fokus na preporuke i prodaju

📷 Image: Amazon
Image: Amazon

Umjesto oslanjanja na recenzije drugih korisnika, bile one negativne ili pozitivne, Amazon će se novom značajkom fokusirati na davanje preporuka usmjerenih na prodaju.

Your Books se sastoji od tri glavne funkcionalnosti:

Knjižnica (eng. Library) sadržava sve ikada kupljene ili posuđene od Amazona, a može se organizirati prema žanru, autoru ili izdanju.

Spremljene knjige (eng. Saved Books) objedinjuju sve spremljene knjige s bilo kojeg Amazonovog popisa želja. Moguće ih je filtrirati na temelju raspona cijena, uvjeta za pretplatu, žanrovskih interesa i sl.

Preporuke (eng. Recommendations) sadržavaju personalizirane preporuke temeljene na podacima koje Amazon već ima na temelju kupnje knjiga u svojoj bazi kupaca.