Europska unija želi pokrenuti vlastiti DNS servis za veću sigurnost i – kontrolu sadržaja

Prošloga tjedna otvoren je javni poziv za dostavu ponuda za izgradnju europskog DNS servisa, u sklopu izgradnje europske internetske infrastrukture i poboljšanja stanja kibernetičke sigurnosti

Sandro Vrbanus srijeda, 19. siječnja 2022. u 13:12

DNS (Domain Name System) servisi jedna su od ključnih sastavnica Interneta, a primarno služe prevođenju alfa-numeričkih naziva u IP adresu računala i obratno. Obično usluge "rezolucije" kroz DNS korisnicima Interneta nude njihovi ISP-ovi, a danas je moguće koristiti brojne otvorene DNS usluge poput onih Googleovih, OpenDNS-ovih ili Cloudflareovih. No, unutar Europske unije smatraju da je situacija s DNS-ovima u svijetu previše amero-centrična, pa je žele novom inicijativom dovesti u ravnotežu, kad je riječ o korisnicima s ovog područja.

Sigurnost s EU pečatom

Alternativa sadašnjim velikim američkim DNS-ovima tako bi trebalo postati nešto što će proisteći iz projekta DNS4EU. Prošloga je tjedna pokrenut javni poziv za dostavu ponuda, na koji se mogu javiti kompanije s mogućnošću izgradnje vlastitog DNS sustava, prema zahtjevima Europske komisije. Europski bi DNS servis, naime, trebao opsluživati građane EU, a primarna mu je svrha ponuditi sigurnu i pouzdanu uslugu koja bi štitila korisnike od kibernetičkih napada specifičnih za pojedine zemlje.

Tako bi DNS4EU trebao postati prva europska infrastruktura koja bi, primjerice, mogla zaustaviti phishing napade na lokalnim jezicima Unije. Ovakav DNS, kažu iz Komisije, trenutačno ne postoji jer nikome od komercijalnih pružatelja usluge ulaganje u njega nije isplativo (budući da se, naravno, usluge resolvinga pružaju besplatno).

Mogućnost filtriranja sadržaja

Iz svih ovih razloga europska strategija kibernetičke sigurnosti, donesena krajem 2020. godine, predviđa i pokretanje europskog DNS-a. "DNS4EU nudit će visoku razinu otpornosti, kibernetičku sigurnosnu zaštitu na globalnoj i europskoj razini, zaštitu podataka i privatnosti u skladu s pravilima EU te osigurati da se podaci s DNS-a obrađuju u Europi, kao i da se privatni podaci ne monetiziraju", pojašnjavaju iz Komisije.

Povrh privatnih korisnika i kompanija, ovim bi se DNS-om trebala služiti i europska "backbone" infrastruktura, koja povezuje Europsku uniju i ostatak svijeta. Isto tako, spominje se i činjenica da bi ista usluga mogla poslužiti i u preventivnom blokiranju nezakonitog internetskog prometa, odnosno za filtriranje sadržaja koji se smatra ilegalnim, na temelju sudskih presuda.

S tehničke strane, zahtijeva se i da infrastruktura DNS4EU bude u skladu s najnovijim standardima (HTTPS, DNSSEC), uključujući dakako i enkripciju podataka, DNS over TLS, DNS over HTTPS protokole, kao i da u potpunosti podržava IPv6.