Google će kod mobilnog pretraživanja preferirati brže stranice

Nadogradnjom svoje mobilne tražilice Google će od ljeta prilikom rangiranja rezultata u obzir uzimati i brzinu učitavanja stranica

Sandro Vrbanus četvrtak, 18. siječnja 2018. u 20:00

Mobilno pretraživanje stranica postaje dominantan način pretraživanja weba, pa se Google, kao vodeća tražilica, sve više prilagođava toj činjenici. Prednost mobilnog pretraživanja svakako je dostupnost u svakom trenutku, pri čemu je presudna brzina učitavanja stranica, kako bi korisnici što prije došli do traženih informacija.

Upravo brzina učitavanja čimbenik je koji će Google uklopiti u svoje algoritme za rangiranje stranica, objavljeno je na službenom blogu posvećenom webmasterima. Istraživanja su, kažu, pokazala da je brzina otvaranja stranica korisnicima vrlo bitna, ali do sada ju je Google uključivao u rangiranje samo na desktopu. Od srpnja ove godine ona će se uzimati u obzir i kod rangiranja stranica na mobilnoj tražilici.

Brzina je bitna, ali je i dalje presudna relevantnost rezultata

Očekuje se kako će samo najsporije web stranice biti pogođene ovim "Speed Updateom", kako ga zovu. One bi se trebale naći nešto niže u rezultatima pretraživanja, no brzina neće biti presudan faktor koji bi isključio pojavljivanje nekog rezultata. Ipak, ovo je pokazatelj developerima da bi se trebali fokusirati na izradu stranica koje se, pogotovo na mobilnim uređajima, učitavaju što brže, bez obzira kojom tehnologijom bile izrađene.