Google i Hrvatska turistička zajednica digitaliziraju nematerijalnu baštinu Hrvatske

Hrvatska je jedna od zemalja s najvećim brojem predmeta nematerijalne kulturne baštine na popisu UNESCO-a, a sada je omogućen i online uvid u nju kroz projekt Google Arts & Culture

Sandro Vrbanus petak, 18. rujna 2020. u 15:45

Hrvatska je jedna od zemalja s najvećim brojem predmeta nematerijalne kulturne baštine na popisu UNESCO-a, a kroz suradnju Google Arts & Culture i Hrvatske turističke zajednice omogućen je online uvid u bogatu hrvatsku nematerijalnu baštinu. Pregled je od sada dostupan na ovom linku, na hrvatskom i engleskom jeziku.

"Ovo je prvi veliki i sveobuhvatni projekt Hrvatske turističke zajednice i Googlea koji na inovativan način promovira hrvatsku nematerijalnu baštinu. U sklopu ovog projekta globalnoj smo publici otkrili 25 hrvatskih nematerijalnih tradicija koje će, siguran sam, doprinijeti daljnjem pozicioniranju naše zemlje kao turističke destinacije bogate i raznolike ponude s naglaskom na našu kulturno povijesnu baštinu kojom se svi izrazito ponosimo", izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Zanati, pjesme, ples, svečanosti i hrana

Nematerijalna kulturna baština koja se odnosi na tradiciju ili žive izraze koji se prenose s jedne generacije na drugu ovim projektom Googlea i HTZ-a prikazana je kroz četiri sekcije, odnosno kroz poznavanje zanata, narodne pjesme i ples, svečanosti te hranu.

Neki od primjera obuhvaćenih u projektu su izrada čipke od Agave koju danas u Hrvatskoj izrađuju samo redovnice u benediktinskom samostanu u gradu Hvaru, viteški turnir Sinjska alka, kao i tradicionalna tribunjska utrka magaraca. U projektu je obuhvaćeno i Nijemo kolo s područja Dalmatinske zagore, klapsko pjevanje, prezentirano je umijeće pripreme Zagorskih štrukli, a opisana je i narodna pjesma bećarac.

"2020. godina bila je izazovna za putnike širom svijeta. Vjerujemo da ćemo ovim projektom dodatno približiti bogatu tradiciju Hrvatske koja je već poznata po svojim prirodnim ljepotama i pitoresknim gradovima. Koristeći tehnologiju i inovativne tehnike pričanja priče, ovaj je projekt u suradnji i pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice usmjeren na očuvanje i promociju odabranih aspekata nematerijalne kulturne baštine Hrvatske globalnoj publici. Ovo je ujedno i prva globalna prezentacija hrvatske nematerijalne baštine na platformi Google Arts & Culture", izjavio je Amit Sood, direktor Google Arts and Culture.