Google postigao dogovor s medijima u Sloveniji o integriranju i plaćanju sadržaja

U sklopu programa Google News Showcase lokalni će mediji dobivati određenu naknadu od Googlea, a njihovi će članci biti predlagani korisnicima Google Newsa te dostupni čak i neki premium sadržaji

Sandro Vrbanus subota, 10. prosinca 2022. u 13:15

Google News Showcase, program u kojem Google surađuje s lokalnim medijima na distribuciji sadržaja, stigao je i u naše susjedstvo. Nakon Njemačke, Poljske, Italije, Češke, Rumunjske i još 15-ak zemalja Europe i svijeta, od sada će biti dostupan i u Sloveniji. U sklopu ove inicijative Google plaća lokalnim medijima za kreiranje i objavu sadržaja na webu, a potom njihove vijesti nudi svojim korisnicima u sklopu usluge Google News i Discover sekcije na webu i u mobilnim preglednicima.

Dostupan i premium sadržaj

U te je svrhe postignut dogovor sa šest najvećih izdavača u nama susjednoj Sloveniji. U Googleovom će programu sudjelovati mediji Delo, Časnik Finance, Siol.net, Slovenske novice, Slovenska tiskovna agencija i Styria Media si. Njihovi će sadržaji biti dostupni čitateljima putem Googleovih usluga, i to ne samo oni besplatni, već i određena količina tekstova koji se inače kriju iza paywalla, tj. za koje bi trebalo platiti u sklopu raznih premium razina pretplate. Umjesto samih korisnika, za te će sadržaje izdavačima plaćati Google.

Inače, u Sloveniji je daleko raširenija, u odnosu na naše portale, praksa stavljanja sadržaja iza paywalla.

Vijesti vodećih slovenskih medijskih kuća na Googleu će biti odabrane tako da čitateljima ponude sve relevantne novosti, a sami izdavači imat će slobodu u njihovom pisanju, uređivanju te grafičkoj prezentaciji. Izdavači su zadovoljni ovakvim potezom i smatraju da će tako još bolje dopirati do svoje publike, zainteresirane za aktualne i zanimljive sadržaje. Iz Googlea kažu da će na ovaj način nastaviti promovirati kvalitetno novinarstvo. Kada bismo nešto slično mogli dobiti i u Hrvatskoj, za sada nije poznato.