HAKOMetar Plus zabilježio milijunto mjerenje brzine internetske veze

HAKOM je izvijestio kako je njihova mobilna aplikacija za mjerenje brzine i kvalitete korištene internetske veze do sada korištena milijun puta

Sandro Vrbanus srijeda, 23. ožujka 2022. u 06:00

Korisnici elektroničkih komunikacijskih usluga u pokretnim mrežama hrvatskih operatora milijun su puta do sada proveli mjerenje putem aplikacije HAKOMetar Plus. Ova je mobilna aplikacija dostupna od travnja 2017., a milijunto mjerenje zabilježeno je krajem proteklog tjedna.

HAKOMetar Plus je aplikacija za pametne telefone koja omogućava mjerenje brzine širokopojasnog pristupa Internetu u mobilnim mrežama, tj. daje korisnicima opciju informativnog mjerenja brzine i kvalitete korištene širokopojasne internetske veze te prikupljanje s time povezanih informacija. Svrha aplikacije je prikazivanje transparentnih i razumljivih informacija o kvaliteti korištene bežične veze (WLAN), odnosno pokretne mreže.

Neovisan o operaterima

HAKOMetar Plus prilikom mjerenja  ostvaruje vezu s poslužiteljem na kojeg operatori nemaju utjecaj, a mjerenje se sastoji od četiri dijela; prvo aplikacija mjeri odziv (ping), zatim brzine prijenosa podataka u dolaznom smjeru (download) i brzine prijenosa podataka u odlaznom smjeru (upload) primanjem i slanjem određene datoteke u komunikaciji s poslužiteljem, a na kraju provjerava i ostale parametre kvalitete usluge, kojih ima još ukupno 11, od VOIP-a do pristupa raznim internetskim servisima.

Mjerenja služe i za prikaz kvalitete pokrivanja u Hrvatskoj, a aplikacija se besplatno može preuzeti na Google Playu i App Storeu.

Prema do sada prikupljenim podacima, HAKOMetar Plus na Androidu se koristi u gotovo 88% slučajeva, a gotovo isti toliki udio korištenja je na 4G mobilnim mrežama.

Rezultate mjerenja internetskih brzina diljem zemlje na karti Hrvatske možete pogledati na ovoj adresi.