Interaktivne karte službenih podataka o koronavirusu

Na internetu se mogu naći vrlo korisni interaktivni pregledi aktualne situacije oko širenja pandemije koronavirusa u svijetu. Donosimo pregled nekih od njih

Sandro Vrbanus nedjelja, 22. ožujka 2020. u 18:07

U vrijeme kada se informacije o koronavirusu gotovo pa ne mogu izbjeći, bitno je usredotočiti se na one kvalitetne i pouzdane. U nastavku donosimo pregled nekoliko provjerenih servisa na kojima ćete moći dobiti interaktivan i ažuran pregled aktualne situacije u Hrvatskoj i u svijetu, ali i naučiti nešto o načinu širenja virusa unutar populacije.

Službena mapa Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) daje informacije o zaraženima i umrlima po zemljama, uz nekoliko načina prikaza podataka na grafikonima i u tablicama.

Sličan onome kod WHO-a, ali uz malo drugačiji vizualni dojam, interaktivni je prikaz širenja zaraze postavio Johns Hopkins University, a nudi i mobilnu inačicu svoje mape.

Microsoft je također izradio interaktivnu kartu COVID-19 tracker na svojoj tražilici Bing. Iskustvo korištenja je nešto fluidnije no u prethodnim primjerima, ali je i količina dostupnih informacija i grafikona manja.

Najdetaljnije analize dostupnih službenih podataka o koronavirusu, što u tabličnom što u grafičkom formatu, dostupne su na stranici Worldometer.

Washington Post je objavio niz računalnih simulacija koje vizualno prikazuju kako se bolesti poput COVID-a 19 šire među populacijom, te koliko je zapravo učinkovita mjera karantene i smanjenja socijalnog kontakta među građanima. Prikazane simulacije odvijaju se u stvarnom vremenu, kod svakog učitavanja stranice, pa im i rezultati variraju – no, svaki će posjetitelj dobiti jasnu sliku o potrebi izolacije kako bi se pandemija usporila.

Na ovoj stranici moguće je pratiti širenje koronavirusa po zemljama uz kronološki pregled. Podaci su prikazani na način da ih se može pomicati po vremenskoj skali, odnosno vidjeti koliko je neka zemlja "ispred" ili "iza" drugih. Isto tako na ovaj je način moguće vidjeti kakav nas scenarij može očekivati u budućnosti, usporedimo li se s drugim državama kod kojih je epidemija već uznapredovala.

Situaciju u Hrvatskoj, uz službene podatke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, te sve važne informacije o aktualnoj situaciji možete pratiti na koronavirus.hr.