ISP-ovi prikupljaju puno više podataka nego što mislite i dijele ih na sve strane

Izvještaj američke Savezne trgovinske komisije otkriva neke zastrašujuće prakse pružatelja internetskih usluga u SAD-u

Mladen Smrekar ponedjeljak, 25. listopada 2021. u 18:41

Novo izvješće Savezne trgovinske komisije SAD‑a (FTC), nazvano "Pogled na ono što ISP-ovi znaju o vama: Ispitivanje prakse privatnosti šest velikih internetskih pružatelja usluga" otkriva da davatelji internetskih usluga (ISP-ovi) prikupljaju i dijele daleko više podataka o svojim klijentima nego što mnogi potrošači mogu i pomisliti, navodi se u priopćenju za javnost. To uključuje pristup svom internetskom prometu i podacima o lokaciji u stvarnom vremenu.

Prakse šest davatelja usluga

Izvješće je također otkrilo da ISP-ovi potrošačima nisu nudili smislene izbore o tome kako se ti podaci mogu koristiti. Izvješće je ispitalo šest davatelja internetskih usluga, koji čine oko 98 posto tržišta mobilnog interneta, uključujući AT&T Mobility i T-Mobile.

Naslovnica Izvješća američke Savezne trgovinske komisije o ponašanju tamošnjih pružatelja internetskih usluga
Naslovnica Izvješća američke Savezne trgovinske komisije o ponašanju tamošnjih pružatelja internetskih usluga

"Kao što je navedeno u izvješću, ove su se tvrtke razvile u tehnološke divove koji nude ne samo internetske usluge, već pružaju i niz drugih usluga, uključujući glas, sadržaj, pametne uređaje, oglašavanje i analitiku - što je povećalo opseg informacija koje su sposobne prikupiti o svojim kupcima", navodi FTC u svom priopćenju.


U izvješću je identificirano nekoliko načina prikupljanja podataka među nekoliko ISP-ova, uključujući da "kombiniraju podatke u svim linijama proizvoda; kombiniraju osobne podatke, podatke o upotrebi aplikacija i pregledavanja interneta za ciljanje oglasa; stavljaju potrošače u osjetljive kategorije kao što su rasa i seksualna orijentacija; te dijele podatke o lokaciji u stvarnom vremenu s trećim stranama."


Pružanje internetskih usluga nije jedino čime se bave ISP-ovi
Pružanje internetskih usluga nije jedino čime se bave ISP-ovi

Iako su neki ISP-ovi obećali kako neće prodavati osobne podatke potrošača, utvrđeno je kako su dopustili da ih drugi koriste, prenose i unovčavaju. Te su postupke skrivali među sitnim slovima svojih politika privatnosti.

Dijeljeni podaci o lokaciji 

Podaci o lokaciji pretplatnika u stvarnom vremenu dijeljeni su s klijentima treće strane kao što su "prodavači automobila, upravitelji nekretninama, obveznici jamčevine, lovci na ucjene i drugi".

Pretraživanje interneta pokreće lančanu reakciju događanja
Pretraživanje interneta pokreće lančanu reakciju događanja

I na kraju, iako su ISP-ovi tvrdili da potrošačima nude izbor o tome kako se koriste njihovi podaci, oni su potrošačima zapravo otežali korištenje takvih izbora i podatke su čuvali mnogo dulje od očekivanog, stoji u zaključku izvješća u kojem se naglašava koliko smo nesigurni na mreži i zašto je potrebno veće praćenje ISP-a.

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi