Je li razriješen misterij domene ai.com? Iza svega možda stoji slavni youtuber

Trenutačno najpoznatiji tehnološki youtuber na svijetu, Marques Brownlee, razotkrio se kao mogući vlasnik vrlo vrijedne domene ai.com, koja je relativno nedavno bila promijenila vlasnika

Sandro Vrbanus srijeda, 21. veljače 2024. u 16:05

Protekla godina je u tehnološkom svijetu uvelike obilježena umjetnom inteligencijom, a pojava brojnih AI alata i servisa pokrenuta je i utrka za time tko će se, i kako, nametnuti korisnicima kao prvi odabir. U tome nije nevažno niti kako se do alata dolazi, odnosno mogu li krajnji korisnici u svoj preglednik samo utipkati "chatgpt", "copilot", i slične fraze, pa odmah biti preusmjereni tamo gdje su i naumili stići. Postavilo se tada i pitanje tko je vlasnik domene ai.com – prema internetskim konvencijama sigurno najvrjednije domene koja bi mogla biti vezana uz umjetnu inteligenciju.

Prvo OpenAi, potom Musk…

Riječ je o dvoslovnoj .com domeni, kakvu nije moguće rezervirati već desetljećima i čija tržišna vrijednost (čak i da nije riječ o frazi "ai") bi bila na razini dvoznamenkastog milijunskog dolarskog iznosa. Domena ai.com od veljače je prošle godine posjetitelje bila preusmjeravala na najpoznatiji AI chatbot, ChatGPT. To je bilo donekle logično, jer je ipak riječ o vodećem alatu, pa nikome nije bilo sumnjivo da je upravo OpenAI uspio osigurati vrijednu domenu.

No, tijekom prošloga je ljeta ista domena bila odjednom preusmjerena na x.ai, stranicu na kojoj se nalazi tada novi alat Grok, AI chatbot u vlasništvu Elona Muska i njegovog X-a. Tada se počelo govoriti da je upravo Musk imao dovoljno novca za kupnju zvučne domene (ipak je popriličan iznos bio dao i za x.com). utipkavanjem dakle, domene ai.com u preglednik, sve donedavno mogli ste završiti na stranicama Groka, na kojima ne biste dobili pristup tom alatu, već samo osnovnim informacijama o njemu.

…a sada MKBHD

Ovoga tjedna, pak, uslijedio je novi obrat u priči. Poznati tehnološki youtuber Marques Brownlee (MKBHD) na X-u je stavio kratku objavu "Moja nova omiljena web stranica", stavio link na domenu ai.com, a klik na njega preusmjerava posjetitelje – na njegov video o novom OpenAI-jevom text-to-video alatu Sora. I zaista, najzvučnija "ai" domena na svijetu sada služi samo za gledanje tog jednog videa na YouTubeu.

Je li Brownlee zaista kupio više milijuna dolara vrijednu domenu? Je li dogovorio s OpenAi-jem ovaj potez za privlačenje pozornosti? Ili je vlasnik domene netko sasvim treći, koji ovime samo podiže "hype" oko nje? Za sada odgovore nemamo, a whois zapisi i dalje su maskirani. Posljednja promjena na njima zabilježena je još u travnju 2022. godine, a domena je zakupljena do svibnja 2031. Tko god da se njome "igra", očito to čini već dugo i ima dugoročne planove.