Na webu dostupne nove vršne domene, .ing i .meme

Google Registry je pokrenuo novu vršnu domenu, .ing, koja će možda mnogima biti od koristi, jer omogućava stvaranje zabavnih i pamtljivih URL-ova. Domena .meme služit će zabavi

Sandro Vrbanus četvrtak, 2. studenog 2023. u 07:28

Google je nedavno prodao svoj servis Google Domains Squarespaceu, ali i dalje se bave domenama kroz svoj registar, Google Registry, iako ih tamo ne prodaju izravno. Najnovija vijest iz te divizije Googlea jest pokretanje nove vršne domene, .ing.

Ovaj je sufiks vrlo zanimljiv jer se u engleskom jeziku koristi za tvorbu glagolskog oblika participa prezenta, kao i glagolskih imenica. Istim nastavkom završavaju i neke riječi (morning, ceiling…) kao i brojna prezimena s engleskog govornog područja, pa se "igranje" nastavkom -ing u nazivu domene mogu stvoriti pamtljivi i zabavni URL-ovi.

Iz Googlea tako navode da su već rezervirana imena domena poput design.ing i draw.ing (koristi ih Canva), edit.ing i sign.ing (Adobe), go.ing (istoimeni servis za pronalazak jeftinih letova) i slični. Svi zainteresirani za rezerviranje svoje domene s nastavkom .ing imaju vremena do 5. prosinca to učiniti plaćanjem jednokratne naknade, a nakon tog datuma preostale slobodne domene bit će dostupne u slobodnoj prodaji putem ovlaštenih registara. Rezervacija imena se, očekivano, provodi putem stranice na adresi get.ing.

Stiže i .meme

Istodobno je za rezervaciju dostupna i vršna domena .meme, za koju u Googleu vjeruju da će postati dio internetske popularne kulture. Namijenjena je postavljanju zabavnog sadržaja, memova, koji se viralno šire Internetom i postali su njegov neodvojivi dio.