Apple će olakšati punjenje iPhonea "čistom" električnom energijom

Kako bi smanjili ukupni ugljični otisak svojih uređaja, u novom će iOS-u do kraja godine biti aktivirana dodatna mogućnost optimizacije punjenja u vrijeme kada energija više dolazi iz čistih izvora

Sandro Vrbanus srijeda, 14. rujna 2022. u 14:41

Prilikom predstavljanja novih uređaja Apple već godinama navodi činjenicu kako su njihove poslovne aktivnosti usmjerene ka ugljičnoj neutralnosti te kako se za veliku većinu primjena služe recikliranim aluminijem, održivim materijalima i slično. No, kada su govorili o novim iPhoneima i novom iOS-u, dostupnome od ovoga tjedna, propustili su spomenuti još jednu funkciju, za koju tek u priopćenju za medije navode da će biti spremna za korisnike u SAD-u do kraja godine.

iPhone na "zelenu" struju

Ta se funkcija naziva "Clean Energy Charging", odnosno punjenje mobitela "čistom" električnom energijom. Prema šturim informacijama iz Applea, u jednoj od nadolazećih nadogradnji iOS-a 16 ovaj će softverski dodatak omogućiti "smanjenje ugljičnog otiska iPhonea optimiziranjem vremena punjenja za ono vrijeme kada elektroenergetska mreža koristi čišće izvore energije".

Pokušamo li dešifrirati ovaj opis, iz njega možemo zaključiti da bi iOS ubuduće trebao na određeni način nadzirati opskrbu električnom energijom, pratiti lokaciju korisnika i navike korištenja mobitela, pa bi, prema svim tim čimbenicima, preporučivao korisniku kada da iPhone priključi na punjač – sve ne bi li ga napunio energijom iz vjetra, sunca ili nekog trećeg obnovljivog ili ekološki prihvatljivijeg izvora.

U novi je iOS stoga ugrađen pozadinski proces koji je u stanju pratiti podatke o mreži. Njih u SAD-u dobiva od vladine organizacije Energy Information Administradion (US EIA), koja te podatke izvještava u stvarnom vremenu. Osim toga, tamo postoje i podaci o emisijama CO2 te prognoza tih emisija, prema čemu se također može ravnati optimalno "ekološko" punjenje iPhonea.

Ima li to smisla?

Teško je ne zapitati se, uz sve zagađivače i potrošače električne energije iz fosilnih izvora – koliko zapravo punjenje iPhonea može imati utjecaja na emisije stakleničkih plinova? Kapacitet baterije iPhonea novije generacije ide od 3.200 pa do 4.352 mAh. Godišnje, uprosječeno, jedan iPhone potroši ukupno oko 2 kWh električne energije, ako ga se puni svaki dan.

Međutim, u svijetu je trenutačno aktivno oko jedne milijarde iPhonea, pa je njihova ukupna potrošnja oko 2 milijuna MWh na godinu. Utrošak struje za iPhone, dakle, ukupno možda izgleda velik, no u usporedbi sa svjetskom godišnjom potrošnjom od oko 24.000 TWh (i američkom od oko 4.000 TWh) gotovo je zanemariv. Ovaj potez Applea, dakle, možemo proglasiti primarno marketinškim, a u smanjenju ugljičnog otiska tek simboličnim.