3D ispis hrane donosi insekte na svačiji stol i rješava velike ekološke probleme

Novi proces opće poznate namirnice kombinira s alternativnim proteinima iz algi i cvrčaka kako bi se dobio prihvatljiviji okus i stvorilo vizualno privlačno jelo

Mladen Smrekar četvrtak, 11. kolovoza 2022. u 11:55
Mješavina mrkve i cvrčaka ekstrudira se pomoću 3D printera u vizualno privlačno jelo
Mješavina mrkve i cvrčaka ekstrudira se pomoću 3D printera u vizualno privlačno jelo

Što se više traži hrana bogata bjelančevinama, to je veća zabrinutost da će se tako povećati i količina stakleničkih plinova, ali i potrošnja zemlje i vode povezana s njenom proizvodnjom, osobito kada je u pitanju uzgoj životinja. Alternativni izvori bjelančevina iz insekata, biljaka i algi puno su održiviji. Ta je hrana bogata hranjivim tvarima, ali mnogi je izbjegavaju zbog izgleda, okusa i mirisa. 

3D ispis hrane

Rješenje problema prof. Chua Chee Kai sa singapurskih studija tehnologije i dizajna SUTD vidi u 3D ispisu hrane; 3DFP ima sposobnost transformirati način na koji se hrana prezentira i približiti ukusu potrošača. Riječ je o istraživačima koji su prethodno osmislili i "tintu za hranu" od svježeg i smrznutog povrća koja hranjivu vrijednost i okus čuva bolje od drugih postojećih metoda.

Singapurski istraživači prethodno su smislili i "tintu za hranu" od svježeg i smrznutog povrća
Singapurski istraživači prethodno su smislili i "tintu za hranu" od svježeg i smrznutog povrća

Novi proces može uzeti opće poznate namirnice poput mrkve i kombinirati ih s alternativnim proteinima iz cvrčaka kako bi se dobio prihvatljiviji okus. Ova mješavina mrkve i cvrčaka može se zatim ekstrudirati pomoću 3D printera za hranu kako bi se stvorilo vizualno privlačno jelo.

Singapurski istraživači pritom su se koristili tehnikom poznatu kao "metoda odzivne površine" (response surface methodology) primijenili je za korištenje u 3D ispisu hrane.

Profesor Chua Chee Kai sa Singapurskih studija tehnologije i dizajna
Profesor Chua Chee Kai sa Singapurskih studija tehnologije i dizajna

Optimizacija tinte

Alternativni proteini bi mogli postati naš glavni izvor unosa proteina. Ova studija predlaže sustavni pristup optimizaciji tinte za hranu, čime se omogućuje jednostavno stvaranje i prilagođavanje vizualno ugodne, okusom prihvatljive i nutritivno odgovarajuće hrane, poboljšane alternativnim proteinima. 

U Sngapuru upravo traje međunarodno natjecanje stručnjaka za digitalnu gastronimiju
U Sngapuru upravo traje međunarodno natjecanje stručnjaka za digitalnu gastronimiju

Istraživački tim koristio je proteinske tinte temeljene na prahu mrkve, proteinima i ksantan gumi, bezglutenskoj prirodnoj gumi dobivenoj izlučivanjem bakterije Xanthomas campestri. Mrkva u prahu svemu pak daje mehaničku čvrstoću, hranjive tvari, ali i boju i okus. Eksperimentirali su i s alternativnim proteinima soje, spiruline, cvrčaka, ličinaka crne vojničke muhe i sericina.

Ova studija može se primijeniti i na druge sastojke hrane, ali i na teksturu tinte i mogućnosti ispisa. Metodom odzivne površine 3DFP tinte može se složiti i hrana sastavljena od više komponenti.

📢 12 rata beskamatno

LAPTOPI

Velika ponuda laptopa za rad, igru ili učenje!

198,95€ 1.498,99 kn Kupi

📢 Besplatna dostava

MONITORI

Upotpuni svoj laptop većim ekranom!

101,99€ 768,44 kn Kupi


Vitki i snažni zvučnici

ACOUSTIC ENERGY AE120

Glatku i široku disperziju visokih frekvencija s čistim srednjim rasponom i munjevitim basom.

778,95 € 5.869,00 kn Kupi

Pravi doživljaj zvuka kao s pozornice

JBL Stage A180

6.5-inčni 2,5-sistemski samostojeći zvučnici, frekvencijski odziv: 40-40 000 Hz, osjetljivost: 90 dB, preporučena snaga pojačala: 20-220 W

549,00 € 4.136,44 kn 573,00 € Akcija