55% aplikacija dostupnih na Google Playu dijeli korisničke podatke

Google je prvi put najavio uvođenje novog odjeljka o sigurnosti podataka u srpnju i listopadu 2021., dok je od srpnja 2022. to obavezno za sve aplikacije. Ova se studija temelji na tim podacima

Tomislav Stanković ponedjeljak, 3. listopada 2022. u 06:00
📷 Image: Pixabay - Victoria_rt
Image: Pixabay - Victoria_rt

Informacije koje developeri daju prilikom postavljanja aplikacija na Play Store trebale bi pomoći korisnicima da razumiju kako koja aplikacija prikuplja i dijeli korisničke podatke prije preuzimanja iste na svoj uređaj.

Incognijeva studija temelji se na analizi odjeljaka o sigurnosti podataka 500 najboljih besplatnih i 500 aplikacija koje se plaćaju u Google Play trgovini, prenosi Venture Beat.

Otkrili su da besplatne aplikacije dijele u prosjeku sedam puta više podataka od svojih plaćenih kopija. Popularne aplikacije dale su slične rezultate, dijeleći 6,15 puta više podataka od manje popularnih.

Time je potvrđeno uvriježeno mišljenje da korisnici svojim podacima zapravo plaćaju besplatne online usluge.

Iz dostupnih podataka može se zaključiti da aplikacije za kupnju, poslovanje te hranu i piće u prosjeku dijele najviše podataka, dok društvene mreže i poslovne aplikacije prikupljaju najviše podataka.

Također, ako ne želite da aplikacije čuvaju vaše podatke, brisanje vaših osobnih podataka također može biti izazov jer 10% aplikacija na Google Playu navodi da se osobni podaci koje prikupljaju ne mogu izbrisati.