Aerogel nalik puslicama buku avionskog motora stišava na razinu sušila za kosu

Na Sveučilištu u Bathu razvijen je nevjerojatno lagan materijal koji bi se uskoro mogao ugrađivati u letjelice i automobile te koristiti u zvučnoj izolaciji zgrada

Mladen Smrekar utorak, 29. lipnja 2021. u 06:00

Aerogel na bazi grafena izuzetno male gustoće može poboljšati udobnost putnika i smanjiti buku do 80 posto, otkrili su istraživači Sveučilišta u Bathu. Naime, aerogel izrađen od grafenovog oksida i polivinila alkohola težak je samo 2,1 kg po kubičnom metru, što ga čini dosad najlaganijom zvučnom izolacijom.

Struktura puslice

Ovaj ultralagani materijal mogao bi se koristiti kao izolacija unutar zrakoplovnih motora za smanjenje buke do čak 16 decibela. A to bi tutnjavu mlaznog motora koji proizvodi 105 decibela sveli na razinu buke prosječnog sušila za kosu.

Lagani aerogel suspendiran u strukturi saća (Sveučilište u Bathu)
Lagani aerogel suspendiran u strukturi saća (Sveučilište u Bathu)

Struktura ovog aerogela podsjeća na puslice i izuzetno je lagana. To znači da bi mogao djelovati kao izolator unutar gondola zrakoplovnih motora, gotovo bez povećanja ukupne težine. Istraživački tim trenutno dodatno optimizira materijal kako bi bolje odvodio toplinu, čime bi se povećala učinkovitost goriva i sigurnost.

Istraživači Centra za materijale i strukture (MAST) svoju su metodu za proizvodnju materijala opisali u časopisu Nature Scientific Reports.


Uzbudljiv materijal

"Ovo je očito vrlo uzbudljiv materijal koji se može primijeniti na više načina - u početku u zrakoplovstvu, ali potencijalno i u mnogim drugim područjima poput automobilskog i pomorskog prometa, kao i u građevinarstvu", smatra voditelj projekta profesor Michele Meo.


Ovako izuzetno nisku gustoću istraživači su postigli koristeći tekuću kombinaciju grafenovog oksida i polimera koji nastaju umućenim mjehurićima zraka i zamrzavaju se. Tehnika se može usporediti s tučenjem bjelanjaka za izradu puslica. Dobivena smjesa je čvrsta, ali sadrži puno zraka pa je istovremeno lagana i odličan zvučni izolator.

Shematski prizan dobivanja aerogela
Shematski prizan dobivanja aerogela

Iako se materijal prvenstveno testirao kao zvučni izolator u avionskim motorima, istraživači su uvjereni kako bi se mogao koristiti i za izradu izolacije u helikopterima ili automobilima. Ovaj aerogel mogao se početi koristiti već krajem sljedeće godine, kažu stručnjaci Sveučilišta u Bathu.