Brine vas prostata? Izbjegavajte savjete na TikToku i YouTubeu

Zaboravite preporuke koje vam nude društvene mreže: nijedan od 50 najpopularnijih videozapisa o prostati ne nudi kvalitetne zdravstvene informacije

Mladen Smrekar utorak, 8. studenog 2022. u 14:41
📷 freepik
freepik

Koliko su pouzdani i kvaliteni YouTube i TikTok videozapisi s preporukama za pregled raka prostate? Nijedan od 50 najpopularnijih videozapisa o pregledu zbog raka prostate na YouTubeu i TikToku ne pruža kvalitetne informacije o zdravlju, pokazala je analiza sadržaja popularnih društvenih mreža koju su proveli istraživači Medicinskog fakulteta Alberta Einsteina u New Yorku.  

Ni točnosti ni raznolikosti

Zdravstvenim informacijama na YouTubeu i TikToku osim točnosti nedostaje i raznolikosti, primjećuju istraživači iz Bronxa: crnci i Hispanoamerikanci nedovoljno su zastupljene na obje platforme, a visokorizične rasne skupine nisu bile predmet rasprave u većini videa, otkriva analiza.

Čak 88% videozapisa na YouTubeu i svi zapisi na TikToku sadrže umjerenu do visoku razinu dezinformacija
Čak 88% videozapisa na YouTubeu i svi zapisi na TikToku sadrže umjerenu do visoku razinu dezinformacija

TikTok i YouTube videozapisi pregledani su 5437,5 puta, odnosno 19,3 puta mjesečno. Prikaz crnaca i Latinoamerikanaca bio je prisutan u samo 10% i 6% YouTube videa, odnosno 20% odnosno 12% TikTok videa. O visokorizičnim rasnim i etničkim skupinama eksplicitno se govorilo u 46% YouTube videozapisa i 8% TikTok videozapisa, što odražava nedostatak odgovarajućeg savjetovanja za te posebne visokorizične skupine.

Oprezno sa savjetima

Porazno, informacije o zdravlju bile su niske do umjerene kvalitete u 98% YouTube videozapisa i 100% TikTok videozapisa, a čak 88% videozapisa na YouTubeu i apsolutno svi pregledani zapisi na TikToku sadržavali su umjerenu do visoku razinu dezinformacija.

Informacijama osim točnosti nedostaje i raznolikosti 📷 tonodiaz
Informacijama osim točnosti nedostaje i raznolikosti tonodiaz

"Iako na društvenim mrežama postoje i korisni resursi vezani uz zdravlje, korisnici bi trebali oprezno tumačiti videozapise koji im daju medicinske savjete jer mnogi od njih ne sadrže pouzdane ili potvrđene informacije visoke kvalitete", upozoravaju istraživači Medicinskog fakulteta Alberta Einsteina.