Cikloalkani su ključ čistijeg zrakoplovnog goriva

Znanstvenici američkog laboratorija Sandia istražili su svojstva molekule koja bi mogla značajno smanjiti emisije ugljika u zrakoplovnoj industriji

Mladen Smrekar nedjelja, 24. travnja 2022. u 12:44

Cikloalkani su molekule sastavljene od atoma vodika i ugljika raspoređenih u prstenastu strukturu koristeći samo jednostruke veze. Prema novom istraživanju znanstvenika američkog laboratorija Sandia, oni su ključ razvoja čistijeg zrakoplovnog goriva jer smanjuju tragove kondenzacije i emisije koje proizvodi trenutno gorivo.

Cikloalkani umjesto aroma

Nalazi istraživanja, napravljenog u suradnji s istraživačima Nacionalnog laboratorija Los Alamos, objavljeni su u časopisu Frontiers in Energy Research.

Sandia je dosad predstavila niz tehnoloških otkrića vezanih uz istraživanje izgaranja, ispitivanje solarne topline i tehnologiju vjetroelektrana
Sandia je dosad predstavila niz tehnoloških otkrića vezanih uz istraživanje izgaranja, ispitivanje solarne topline i tehnologiju vjetroelektrana

Zrakoplovni sektor proizvodi oko 2,1 posto svih emisija ugljičnog dioksida uzrokovanih ljudskim djelovanjem. Rast potražnje za zrakoplovnim gorivom tijekom sljedećih nekoliko desetljeća rezultirat će pogoršanjem učinaka klimatskih promjena pa znanstvenici pokušavaju iznaći rješenja koja će industriju učiniti održivijom.

Kako bi postigao ovaj cilj, istraživači američkog Nacionalnog laboratorija Sandia odlučili su aromatični sadržaj goriva zamijeniti cikloalkanima.

Aromati su tvari dobivene rafiniranjem sirove nafte. Često se koriste kao izvor oktana za povećanje snage motora i učinkovitosti goriva. Međutim, tijekom izgaranja aromati proizvode čađu, što ima efekt staklenika i pridonosi zagrijavanju atmosfere.

Obnovljivi biološki materijal

Dobra je vijest što se cikloalkani mogu proizvesti iz sirovine ili obnovljivog biološkog materijala, što njihovu proizvodnju čini održivijom. U Sandiji se nadaju kako će izgradnjom baze podataka o svojstvima cikloalkana omogućiti ugradnju cikloalkana u buduća, ekološki održiva i financijski isplativa zrakoplovna goriva.

Projekt financira Ured za bioenergetske tehnologije američkog ministarstva energetike i dio je Sandijine misije suočavanja s klimatskom krizom. Laboratorij je dosad predstavio niz značajnih tehnoloških otkrića vezanih uz istraživanje izgaranja, ispitivanje solarne topline i tehnologiju vjetroelektrana.

"Klimatske promjene predstavljaju prijetnju nacionalnoj i globalnoj sigurnosti", kažu u Sandiji. "Razvoj održivog zrakoplovnog goriva, sa smanjenim emisijama ugljičnog dioksida i čađe, ključan je kako bi se ublažilo globalno zagrijavanje."