Ekonomisti izračunali koliko korisnicima vrijedi Facebook račun

Prosječni korisnik ne bi na godinu dana ugasio svoj račun na ovoj društvenoj mreži za manje od 1.000 dolara

Sandro Vrbanus četvrtak, 27. prosinca 2018. u 19:26

Odrediti vrijednost nečega što je besplatno ili se ne prodaje uvijek predstavlja problem. Međutim, određivanje vrijednosti, bez obzira postoji li definirana cijena ili ne, može pokazati koliko su korisniku bitni neka usluga ili proizvod, pa se za određivanje vrijednosti u takvim posebnim situacijama koriste razne istraživačke tehnike. Jedna od njih uključuje i licitaciju cijenama koje bi nekome trebalo platiti da se proizvoda ili usluge – odrekne.

Upravo ovaj način određivanja vrijednosti upotrijebili su znanstvenici s nekoliko američkih sveučilišta koji su udruženim snagama obavili istraživanje i pokušali utvrditi vrijednost – Facebook računa. U nedavno objavljenom radu opisali su svoje istraživanje i tri licitacije koje su proveli pokušavši "potplatiti" korisnike Facebooka da deaktiviraju svoje račune. Rezultati koje su dobili prilično su zanimljivi.

Naime, u sva tri slučaja prosječni je korisnik Facebooka rekao da bi na godinu dana ugasio svoj račun na toj društvenoj mreži za više od 1.000 američkih dolara. Minimalni iznosi koji su za deaktivaciju računa bili prihvaćeni varirali su od 1.139 pa sve do preko 2.000 dolara za godinu dana. Prosječna vrijednost deaktiviranja računa na jedan dan bila je 4,17, za tri dana 13,89, a za tjedan dana oko 37 američkih dolara. U svakom slučaju znanstvenici su zaključili da, iako Facebook račun ne košta ništa, očito svima donosi neke koristi i dodanu vrijednost – jer bi ga se malo tko odrekao za manje od 1.000 dolara.

Za koliko novca biste se odrekli Facebooka?
Za koliko novca biste se odrekli Facebooka?

Naravno, ovi rezultati ne znače da bi Facebook mogao početi naplaćivati pretplatu u iznosu od tisuću dolara na godinu, jer bi ljudi vrlo brzo pronašli jeftiniju ili besplatnu alternativu. Ali kad je riječ o postojećem stanju i benefitima koje društvene mreže donose, očito je da se na to može postaviti određena "cijena".