Energetski učinkovita prozorska stakla sezonski se prebacuju između grijanja i hlađenja

Istraživači sa Sveučilišta u Oxfordu i Sveučilišta u Pittsburghu razvili su sofisticirani oblik pametnog prozora koji se može prilagoditi godišnjim dobima pa zimi zagrijava, a ljeti hladi kuće

Mladen Smrekar nedjelja, 9. siječnja 2022. u 17:03

Grijanje kućanstava značajno pridonosi emisiji ugljika, a održavanje temperature u zatvorenom prostoru čini 20 do 40 posto nacionalnih energetskih proračuna u bogatim zemljama. O vrsti prozora ovisi učinkovitost grijanja i hlađenja, a na cijeni su pametni prozori koji se prilagođavaju vremenskim prilikama. 

Ovaj materijal omogućuje preciznu kontrolu temperature u prostoriji
Ovaj materijal omogućuje preciznu kontrolu temperature u prostoriji

Ovaj novi dizajn pametnog prozora, iza kojeg stoje istraživači sa Istraživači sa Sveučilišta u Oxfordu i Sveučilišta u Pittsburghu, ide korak dalje od prethodnih iteracija pa prikuplja sunčevu energiju zimi kako bi zagrijao kuću i reflektira je ljeti kako bi je održao hladnom.

Film se sastoji od optičkog snopa materijala debljine manje od 300 nm, s vrlo tankim aktivnim slojem od materijala s promjenom faze koji može prikupiti blisku infracrvenu energiju zimi i reflektirati je ljeti.

Film se sastoji od optičkog snopa materijala debljine manje od 300 nm, s vrlo tankim aktivnim slojem od materijala s promjenom faze
Film se sastoji od optičkog snopa materijala debljine manje od 300 nm, s vrlo tankim aktivnim slojem od materijala s promjenom faze

Materijal, koji prelazi između amorfnog i kristalnog stanja, može modulirati količinu reflektirane sunčeve energije uz održavanje neutralne boje i konstantnog prijenosa vidljive svjetlosti. Vidljiva svjetlost prenosi gotovo identično u oba stanja pa se na prozoru ne primjećuju nikakve promjene. 


Simulacija uštede energije korištenjem pametnih prozora
Simulacija uštede energije korištenjem pametnih prozora

Ovaj materijal može se i kontrolirati tako da, na primjer, 30 posto materijala odbija toplinu, dok je 70 posto apsorbira i emitira, što omogućuje preciznu kontrolu temperature. Istraživači procjenjuju da bi se korištenjem ovih prozora uštedjelo 20 do 34 posto energije godišnje u usporedbi s prozorima s dvostrukim staklom.

Besplatna dostava

Intel

HP 250 G8

Core i5 1135G7,8GB, 512GB SSD, Iris Xe Graphics, 15.6" FHD IPS, Windows 10

5399 kn 5899 kn Kupi


Bežične over-ear BT slušalice

JBL LIVE 500BT

JBL Signature zvuk, handsfree pozivi, 50mm driveri, podrška za Google voice i Amazon Alexa glasovnu asistenciju, Ambient Aware i TalkThru tehnologija, odvojivi kabel s upravljačem i mikrofonom, trajanje baterije 30h, 18–20.000 Hz, 32 ohma.

849 kn 1.149 kn Kupi

BT prijenosni zvučnik s IPX7

MARSHALL EMBERTON BT

True Stereophonic, jedinstveni oblik višesmjernog zvuka Marshalla. 20+ sati prijenosnog vremena reprodukcije. Kombinacija suvremene tehnologije s kultnim Marshallovim dizajnom kako bi pružio snažan zvuk, a zadržao klasičan izgled, 60 Hz - 20 kHz, 20 W.

999 kn 1.299 kn Kupi