Energetski učinkovita prozorska stakla sezonski se prebacuju između grijanja i hlađenja

Istraživači sa Sveučilišta u Oxfordu i Sveučilišta u Pittsburghu razvili su sofisticirani oblik pametnog prozora koji se može prilagoditi godišnjim dobima pa zimi zagrijava, a ljeti hladi kuće

Mladen Smrekar nedjelja, 9. siječnja 2022. u 17:03

Grijanje kućanstava značajno pridonosi emisiji ugljika, a održavanje temperature u zatvorenom prostoru čini 20 do 40 posto nacionalnih energetskih proračuna u bogatim zemljama. O vrsti prozora ovisi učinkovitost grijanja i hlađenja, a na cijeni su pametni prozori koji se prilagođavaju vremenskim prilikama. 

Ovaj materijal omogućuje preciznu kontrolu temperature u prostoriji
Ovaj materijal omogućuje preciznu kontrolu temperature u prostoriji

Ovaj novi dizajn pametnog prozora, iza kojeg stoje istraživači sa Istraživači sa Sveučilišta u Oxfordu i Sveučilišta u Pittsburghu, ide korak dalje od prethodnih iteracija pa prikuplja sunčevu energiju zimi kako bi zagrijao kuću i reflektira je ljeti kako bi je održao hladnom.

Film se sastoji od optičkog snopa materijala debljine manje od 300 nm, s vrlo tankim aktivnim slojem od materijala s promjenom faze koji može prikupiti blisku infracrvenu energiju zimi i reflektirati je ljeti.

Film se sastoji od optičkog snopa materijala debljine manje od 300 nm, s vrlo tankim aktivnim slojem od materijala s promjenom faze
Film se sastoji od optičkog snopa materijala debljine manje od 300 nm, s vrlo tankim aktivnim slojem od materijala s promjenom faze

Materijal, koji prelazi između amorfnog i kristalnog stanja, može modulirati količinu reflektirane sunčeve energije uz održavanje neutralne boje i konstantnog prijenosa vidljive svjetlosti. Vidljiva svjetlost prenosi gotovo identično u oba stanja pa se na prozoru ne primjećuju nikakve promjene. 


Simulacija uštede energije korištenjem pametnih prozora
Simulacija uštede energije korištenjem pametnih prozora

Ovaj materijal može se i kontrolirati tako da, na primjer, 30 posto materijala odbija toplinu, dok je 70 posto apsorbira i emitira, što omogućuje preciznu kontrolu temperature. Istraživači procjenjuju da bi se korištenjem ovih prozora uštedjelo 20 do 34 posto energije godišnje u usporedbi s prozorima s dvostrukim staklom.

📢 Uštedi do 250 kn

TOP!

HONOR X7 i X8

Super brzo punjenje, IPS ekran, do 64 MP, Android 11 operativni sustav.

Od 1349kn Kupi


Bežični glazbeni sustav

COMO AUDIO Solo

Wi-Fi, Bluetooth, FM i internet radio, Spotify, Multi-room, USB ulaz, 30W po kanalu, daljinski upravljač, Como Control aplikacija.

2.929 kn 3.749 kn Kupi

Satelit zvučnik visokih performansi

DALI Fazon LCR

Isporuka bogato definiranih detalja i snažnog basa, zakrivljeni dizajn, 78 - 25,000Hz, 15 - 120W, 6 ohma.

2.399 kn 2.989 kn Kupi